Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Voči Mayovej sa búri Labouristická strana: Nerozumný plán pre brexit musíme zrušiť

Theresa Mayová
Theresa Mayová (Zdroj: SITA/Parliamentary Recording Unit via AP)

LONDÝN - Najväčší opozičný politický subjekt v Británii, Labouristická strana, sa dnes zaviazala, že v prípade svojho víťazstva v predčasných parlamentných voľbách 8. júna zruší "nerozumný" plán premiérky Theresy Mayovej pre tzv. brexit a vybuduje blízke partnerstvo s Európskou úniou.

Labouristi zrušia a prepracujú "zlyhávajúci prístup k brexitu", ktorý zaujala konzervatívna vláda Mayovej, vyhlásil v predvolebnom prejave labouristický tieňový minister pre brexit Keir Starmer. "Veríme vo vybudovanie nového vzťahu s EÚ, nie ako členovia, ale ako partneri," povedal Starmer. "Vzťahu, v ktorom pracovné miesta, ekonomika a zachovanie výhod jednotného trhu i colnej únie budú našou prioritou," dodal tieňový minister.

Mayová prisľúbila, že odvedie Britániu z jednotného trhu EÚ a z colnej únie. Podľa očakávania oznámi svoje plány o zastavení prisťahovalectva z krajín EÚ aj zo štátov mimo EÚ v predvolebnom manifeste konzervatívcov. Podľa slov Starmera labouristi uznávajú, že pravidlá pre prisťahovalcov sa musia po brexite, teda po odchode Británie z EÚ, zmeniť, ale nie sú presvedčení o tom, že téma prisťahovalectva musí byť "ústrednou prioritou".

Labouristi zachovajú právnu ochranu pracujúcich z EÚ i životného prostredia a odmietnu Mayovej plán na "zníženie korporátnych daní", dodal tieňový minister pre brexit. Labouristická strana zaručí, že občania EÚ v Británii "budú môcť žiť v istote a brexit ich negatívne neovplyvní", informoval ďalej Starmer.

Obvinil Mayovú z túžby "izolovať" Britov od ich najbližších partnerov a uzavrieť obchodné dohody s "akoukoľvek krajinou, ktorá sa s nimi bude rozprávať". Mayová spustila dvojročné rokovania o brexite minulý mesiac a sľúbila, že "sa bude starať o záležitosti, na ktorých záleží najviac". Minulý týždeň prekvapujúco oznámila predčasné voľby a ich termín 8. júna.

Viac o téme: LabouristiTheresa MayováBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu