Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Fico reaguje na mimoriadnu schôdzu: Matovičovi ide iba o jedno, iné nemá čo ponúknuť!

Robert Fico počas svojho odvolávania
Robert Fico počas svojho odvolávania (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Účelom mimoriadnej schôdze Národnej rady SR je vyvolať konflikt a ešte hlbšiu apatiu verejnosti voči štandardným stranám. Vyhlásil to dnes predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) v úvodnom slove počas mimoriadnej schôdze NR SR, na ktorej sa ho opozícia pokúša odvolať pre kauzu cien energií.

"Obraciam sa na koaličných poslancov, najmä na poslancov Smeru-SD, aby sa nenechali do toho vtiahnuť. Vieme, o čo Igorovi Matovičovi (OĽaNO-NOVA) a iným ide. O chaos a rozvrat, lebo nemajú čo iné ponúknuť. Prosím poslancov, aby sme sa išli venovať normálnej robote," vyzval Fico a z rokovacej sály odišiel. Nasledovala ho aj väčšina koaličných poslancov.

Ešte predtým Fico zdôraznil, že v júni 1992, keď politici začali intenzívne pracovať na novej Ústave SR, tak súčasťou debaty bola aj téma inštitútu odvolávania predsedu vlády. "Vychádzali sme z toho, že ide o mimoriadne vážny inštitút, ktorý sa nebude zneužívať a bude použitý len výnimočne. Je to len a len rešpekt k ústave, že som tu dnes medzi vami. Lebo rešpekt k navrhovateľom a dôvodom ich návrhu nemôžeme v žiadnom prípade mať," zdôraznil.

Na margo trojhodinového vystúpenia Matoviča, ktorý návrh na odvolanie premiéra uviedol, Fico poznamenal, že poslanec by nemal hovoriť o veciach, ktorým nerozumie. "Bol som obvinený, že som zastavil vyplácanie dividend zo Slovenských elektrární, aby boli použité na dostavbu Mochoviec. Nebláznite, to bolo súčasťou privatizácie v roku 2005 a 2006 a Ivan Mikloš to podpísal v desiatich listoch," povedal Fico s tým, že z Matovičovej strany to boli tri hodiny prázdnych rečí, "ktoré sa nikoho z nás nemohli dotknúť".

Fico odmietol aj obvinenia, že pod jeho vedením sa vo veľkom rozdávali licencie na prevádzku solárnych elektrární. "Podstatná časť fotovoltiky bola nainštalovaná v roku 2011. To ste robili vy," odkázal.

Predseda vlády zopakoval, že nemôže mať žiaden rešpekt k predkladateľom návrhu. "V roku 2008 nemeckí a francúzski majitelia SPP navrhovali prudké zvýšenia cien plynu. My sme prišli s návrhom, že o tom nebude rozhodovať predstavenstvo, ale valné zhromaždenie akcionárov. Ale v rokoch 2010 až 2012 ste to za vlády Ivety Radičovej vrátili predstavenstvu, kde má štát menšinu," podotkol.

Podľa jeho slov v rokoch 2010 až 2012 podal SPP 25-percentný návrh na zvýšenie ceny zemného plynu. "Vtedajší minister hospodárstva Juraj Miškov (vtedy SaS) okamžite vyšiel v ústrety už len tým, že za šéfa Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) sa snažil dosadiť človeka z SPP. SaS dávala do energetických spoločností ľudí z kandidátnej listiny, ktorí sa nedostali do parlamentu. A doteraz sa nominanti SaS súdia s košickou teplárňou o padáky vo výške 90.000 eur," pripomenul.

Premiér na margo aktuálnej kauzy cien energií zopakoval, že vládna koalícia použila politický tlak na ÚRSO a na základe tohto tlaku sa urobili náhradné rozhodnutia. "Monitorujeme ich, lebo vláda nemá možnosť vstupovať do cenových konaní. Ak sa ukáže, že neboli napravené krivdy, opäť budeme vytvárať primeraný tlak," dodal. Do rozpravy k návrhu na vyslovenie nedôvery Robertovi Ficovi sa následne prihlásilo 21 poslancov. Po ich vystúpeniach bude ešte možnosť prihlásiť sa ústne.

Viac o téme: OdvolávanieRobert FicoIgor MatovičSmer-SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu