Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

FOTO + VIDEO Protest v Prešove: Ľudia pol hodiny blokovali rušnú štvorprúdovú cestu

Viac ako 300 ľudí pol hodiny blokovalo rušnú štvorprúdovú cestu Zobraziť galériu (5)
Viac ako 300 ľudí pol hodiny blokovalo rušnú štvorprúdovú cestu (Zdroj: TASR - Roman Hanc)

PREŠOV – Viac ako 300 ľudí dnes pol hodiny blokovalo rušnú štvorprúdovú cestu na Levočskej ulici v Prešove, aby tak upozornili vládu SR a kompetentné orgány na nevyhnutnosť výstavby obchvatu Prešova a dokončenie úseku diaľnice D1 Prešov západ – Prešov Juh.

Reagovali tak na výzvu aktivistov OZ Lepší Prešov, ktorí ešte vlani v decembri zorganizovali prvú blokáciu tej istej komunikácie na zhruba 15 minút. Vtedy ich prišlo podporiť približne 50 Prešovčanov. Z decembrového zhromaždenia aktivisti poslali výzvu vláde SR, aby bezodkladne určila termín výstavby západného a severného obchvatu mesta Prešov. Žiadali tiež garancie termínov dostavby – pre západný obchvat do 31. 12. 2019 a pre severný obchvat do konca roku 2021. Protestné zhromaždenie sa dnes konalo tak ako v decembri pod heslom "Prešovčania platia dane, postavte nám obchvat za ne!".

Predseda OZ Lepší Prešov Jozef Baran dnes informoval, že vláda ich výzvu odstúpila na ministerstvo dopravy, odkiaľ do dnešného dňa neprišla žiadna odpoveď. Napriek zintenzívneniu rokovaní tento týždeň medzi rezortmi dopravy a financií o prešovských obchvatoch, doteraz nepadlo ešte žiadne rozhodnutie, kedy sa začne s výstavbou a ako dlho to bude trvať. 

Viac ako 300 ľudí
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Roman Hanc)

„Tie návrhy, ktoré tento týždeň predkladal minister financií a minister dopravy, sú pre nás absolútne neprijateľné, pretože akýkoľvek zásah do jestvujúceho projektu, povedzme severného obchvatu, by znamenal iba ďalšie oddialenie jeho výstavby. Tých sľubov už máme tak veľa, že my im neveríme. Pokiaľ nebudú zmluvne zabezpečené aj finančné prostriedky, tak tomu, samozrejme, veriť nemôžeme,“ povedal Baran. 

Viac ako 300 ľudí
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Roman Hanc)

Blokácia hlavnej tepny v Prešove v smere Poprad - Vranov nad Topľou je podľa Barana nie aktivita proti prešovským vodičom, ale v prospech budúcnosti Prešova. „Myslím si, že momentálne je jedinou silou, ktorá dokáže zmeniť správanie vlády - ulica,“ zdôraznil aktivista. OZ Lepší Prešov ohlásilo ďalší protest na 31. marca, ktorý bude na troch frekventovaných miestach v Prešove súčasne. Zablokované budú všetky vjazdy do Prešova na jednu hodinu. Zároveň skupina prešovských aktivistov pôjde do Bratislavy, kde v rovnakom čase bude blokovať jednu frekventovanú ulicu. 

Viac ako 300 ľudí
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Roman Hanc)

Na zhromaždení padla aj kritika smerom k vláde, ktorá chce ušetriť na prešovskom obchvate 500 miliónov eur (podľa návrhu analytikov Hodnota za peniaze), pritom tá istá vláda ide „naliať“ do projektu Land Rover pri Nitre zhruba rovnakú sumu a analytici hovoria, že až 70 percent zamestnancov v tejto automobilke bude zo zahraničia. Pracovať tam majú prevažne Rumuni a Srbi. „Chcem sa spýtať, či to nie je vyhadzovanie peňazí daňových poplatníkov na vytváranie pracovných miest pre obyvateľov iných krajín? Tam sa šetriť nebude, ale na obyvateľoch východného Slovenska áno. Zrazu sa tu majú stavať rýchlostné cesty iba v jednom profile, čo sa nerealizuje nikde na Slovensku ani vo svete,“ povedal Baran.  

Viac ako 300 ľudí
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Roman Hanc)

Na protestnom zhromaždení sa zúčastnila aj primátorka Prešova Andrea Turčanová, ktorá uviedla, že doprava v Prešove je katastrofálna. Občania protestujú. Aj keď ministerstvo dopravy tento týždeň urobilo ústupky a chce situáciu riešiť, napriek tomu si myslí, že Prešovčania tomu uveria, až keď uvidia stavebnú činnosť.

protest, obchvat

Viac o téme: VýstavbaProtestObchvat
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu