Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ombudsmanka Dubovcová nie je z dnešnej potýčky v parlamente nadšená

Jana Dubovcová
Jana Dubovcová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Ombudsmanka Jana Dubovcová chce, aby sa poslanci NR SR boli schopní emotívne zapáliť, ale za ochranu práv ľudí, nie ako dnes predpoludním, keď sa do potýčky dostali poslanci Erik Tomáš (Smer-SD) a Alojz Baránik (SaS), pretože tieto emócie boli o niečom inom.

Ako povedala na záver rozpravy k jej predbežnej mimoriadnej správe, neexistuje dôvod, aby sa pri kauze resocializačného zariadenia Čistý deň v Galante čakalo na vyvodenie trestnoprávnej zodpovednosti. To jej dnes v rozprave vyčítali poslanci zo Smeru-SD. Čakaním sa totiž podľa nej odsúva vyvodenie zodpovednosti. "Trestnoprávna zodpovednosť je až tá posledná, pred ňou je občianskoprávna, zamestnanecká či služobná zodpovednosť. Tieto sú naše inštitúcie povinné uplatňovať. Nie je preto dôvod čakať na hodnotenie orgánov činných v trestnom konaní,“ povedala s tým, že ak ide o deti, treba ich práva ochrániť. 

Kauza Čistý deň spôsobila hádky a krik v parlamente

Poslanci rokovaním o správe ombudsmanky ukončil siedmy deň rokovania 12. schôdze NR SR. Poslanec NR SR Erik Tomáš (Smer-SD) poukázal v rozprave, že správa je účelová a politická. "Neobjektívne sumarizuje informácie, najmä časti opozície. Evidentne vychádza zo sprostredkovaných informácií,“ vyhlásil Tomáš. Dubovcovú kritizoval aj ďalší poslanec za Smer Miroslav Číž. Podľa neho v Dubovcovej sa pod maskou ženy skrýva niečo nepekné. „Nezmenili ste pozíciu opozičnej poslankyne a aktivistky,“ povedal.

Drsné VIDEO Dráma v parlamente! Poslanci sa do seba pustili, Ficov poradca v potýčke so sulíkovcom

Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová v rozprave uviedla, že ak minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter (Smer-SD) neodníme akreditáciu resocializačnému zariadeniu Čistý deň a neurobí vo svojom rezorte nápravu v zmysle zistení verejnej ochrankyne práv Jany Dubovcovej, opozícia bude žiadať jeho odvolanie z funkcie. Blahová vo svojom vystúpení ďalej povedala, že Richter sa dopustil prehreškov voči zákonom, Ústave SR a medzinárodným zmluvám, ktorými je Slovensko viazané.

„Je mi do plaču nad krajinou, v ktorej trpia deti. Urobiť si džob z týrania detí, to chce hutnú dávku hyenizmu," povedala. „Hanebne sme sa spreneverili nielen medzinárodným zmluvám, ale hlavne tomu ľudskému v nás. Keď som počúvala výpovede detí rodičov o sexuálnom zneužívaní detí a ich týraní v resocializačných centrách, opantal ma pocit zúfalstva,“ povedala s tým, že rodičia takých detí využili všetky možnosti, sťažovali sa, podávali podnety, trestné oznámenia a žiaden zo štátnych orgánov na ich apely adekvátne nereagoval. 

Mimoriadna správa verejnej ochrankyne práv, ktorú dnes Jana Dubovcová predstavila v Národnej rade SR, upozorňuje na nedostatky a pochybenia vedúce k závažnému porušovaniu základných práv a slobôd detí pri postupoch orgánov sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately. Ombudsmanka v nej konštatuje, že zistené nedostatky majú systémový charakter, a preto sa týkajú veľkého počtu detí. V správe upozorňuje na porušenia základných práv a slobôd pri umiestňovaní detí do resocializácie a do detských domovov a následne do profesionálnych rodín.

"Najzávažnejšie nedostatky vidím v rozhodovaní o umiestňovaní detí do jednotlivých typov starostlivosti, pokiaľ ju organizuje štát," uviedla Dubovcová s tým, že v tomto prípade je štát zastúpený Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR. Ďalším veľkým problémom je absencia kontroly. "Tieto systémy nemajú vybudovaný systém nezávislej vnútornej alebo vonkajšej kontroly toho, aká je deťom poskytovaná starostlivosť," uviedla ombudsmanka s tým, že na takúto kontrolu neexistujú vypracované postupy a nie sú určené kompetentné orgány.

Ako príklad uviedla prípad resocializačného strediska Čistý deň v Galante, kde príslušné orgány vedeli o podnetoch o porušovaní práve detí už od roku 2014, no riešiť to začali až o dva roky neskôr. Prieskum ombudsmanky pritom potvrdil, že problémom nie je iba toto resocializačné stredisko, no celý systém podľa nej trpí mnohými nedostatkami, ktoré umožňujú porušovanie základných práv detí.

V správe Dubovcová konštatovala, že deti pred umiestnením do resocializačných zariadení neprechádzajú potrebnou diagnostikou a detoxikáciou a pri výbere vhodného zariadenia stoja inštitucionálne potreby orgánov nad záujmami dieťaťa. "Pokiaľ dieťa, ktoré nebolo liečené na drogovú závislosť, umiestnia do tohto typu zariadenia, môže to mať veľmi negatívne dôsledky, zdravotné aj psychické," zdôraznila Dubovcová.

Viac o téme: Jana DubovcováErik TomášAlojz Baránik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu