Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Škandál košického starostu Gaja naberá na obrátkach: Posielanie poslanca do plynu je vraj osobný spor

Marián Gaj a Jaroslav Polaček Zobraziť galériu (4)
Marián Gaj a Jaroslav Polaček (Zdroj: TASR, FB / Marián Gaj)

BRATISLAVA/KOŠICE - Pred pár dňami sa prevalil škandál starostu košickej mestskej časti Sever Mariána Gaja, ktorý šokoval verejnosť vulgárnymi e-mailami a SMS správami plnými antisemitských a homofóbnych narážok. Zverejnil ich symbolicky v Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu nezávislý poslanec mesta Košice a Severu Jaroslav Polaček, ktorému boli adresované. Pokým ten je presvedčený, že ide o politický spor, primátor Richard Raši aj ďalší poslanci majú iný názor.

Škandál košického starostu Gaja: Správy plné vulgarizmov, poslanca posiela do plynu!

V textovej správe od Gaja z 20. mája 2014 sa napríklad píše: „Ja sa ti chcem ospravedlnit ale v mojej spolocnosti bolo povedane ze si ... ... k...t ktoreho zidia zabudli obrezat...“ V správe z 27. júna 2016 Polačekovi pre zmenu odkazuje: „ti kupim jednosmerny listok do plinu" a neskôr ho nazýva „bezvýznamnou žltou hviezdičkou".

Vyjadrenia starostu Mariána Gaja
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB / Jaroslav Polaček)

V mailovej správe z 1. augusta, ktorá bola adresovaná poslancovi Marcelovi Gibódovi, sa uvádza: „Pan prednosta prosim ta zneskodnis poslanca Gibodu ty alebo mu kupim miestenku do plynu ja ..... -:( ... neda sa inak ...“

Vyjadrenia starostu Mariána Gaja
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB / Jaroslav Polaček)

Jozef Polaček sa obrátil aj na prokuratúru, ale nepochodil. „Prokuratúra mi povedala, že skutok sa nestal," tvrdí. Portál Korzár informoval, že Okresný úrad Košice v tom dokonca nevidel ani priestupok.

Gaj tvrdí, že zo strany Polačeka ide o štvavú kampaň, ktorý voči nemu vedie odvtedy, čo ho vyhodil z úradu. „Od človeka, ktorý je osobným priateľom úchyláka Gibodu, ktorý posielal svoj odfotený pohlavný úd ženám z úradu, ani nič iné neočakávam," napísal na Facebooku. Podľa neho sa v živote k nikomu nesprával ako fašista a rasista.

Osobný alebo politický spor?

Primátor Richard Raši vníma podľa portálu košicednes.sk vzniknutú situáciu ako osobný spor Mariána Gaja, Jozefa Polačeka a Marcela Gibódu, k čomu sa prikláňajú aj ďalší košickí mestskí poslanci. Antisemitizmus však odcudzujú.

Polaček s Gibódom sa v dnešnom oficiálnom stanovisku vyjadrili takto: "Predstavte si, že ste volený zástupca Košičanov – poslanec alebo iba bežný občan. A pýtate sa zodpovedných, často pre nich nepríjemné otázky. Tí vám však neodpovedajú (primátor Raši) alebo Vás rovno posielajú do plynu, či Vám chcú dať po papuli (starosta Gaj). Budete to považovať za osobný či politicko-myšlienkový spor?"

Vyjadrenie starostu Mariána Gaja
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB / Juraj polaček)

"Pre nás je to politický spor o našu demokratickú spoločnosť, napriek tomu, že páni Raši, Gaj a iní ho berú osobne,“ dodali.

Upozornili aj na to, že podľa nich nejde o súkromnú komunikáciu, ktorú zverejnili, pretože starosta Gaj na ňu použil služobný telefón a e-maily posielal v kópii aj na iných poslancov Mesta Košice či mestskej časti Košice Sever.

Viac o téme: KošiceMarián GajJaroslav Poláček
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu