Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Škandál košického starostu Gaja: Správy plné vulgarizmov, poslanca posiela do plynu!

Marián Gaj a Jaroslav Poláček Zobraziť galériu (7)
Marián Gaj a Jaroslav Poláček (Zdroj: TASR, FB / Marián Gaj)

KOŠICE - Starosta košickej mestskej časti Sever Marián Gaj si narobil poriadne problémy. Verejnosť totiž šokovali jeho vulgárne vyjadrenia plné antisemitských poznámok, ktoré zverejnil nezávislý poslanec mesta Košice a Severu Jaroslav Polaček.

Tvrdé slová sa nachádzajú v smskovej a mailovej konverzácia, ktorú Polaček ukázal na Facebooku ešte v piatok - symbolicky v deň, keď sa pripomínalo 72. výročie holokaustu. Poslanca k zverejneniu inšpirovali aj slová prezidenta Kisku, ktorými sa ohradil voči extrémizmu.

„Preto som sa rozhodol, že zverejním komunikáciu starostu MČ Košice - Sever Mariána Gaja, ktorou napáda ľudí židovského pôvodu, ľudí s iným politickým názorom zo služobného telefónu mestskej časti. Z telefónu, ktorý je platený z verejných zdrojov nás obyvateľov tejto krajiny," napísal Polaček.

Vyjadrenia starostu Mariána Gaja
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: FB / Jaroslav Polaček)

Na prokuratúre nepochodil

Komunikácia obsahuje naozaj tvrdé narážky. V textovej správe od Gaja z 20. mája 2014 sa píše aj toto: „Ja sa ti chcem ospravedlnit ale v mojej spolocnosti bolo povedane ze si ... ... k...t ktoreho zidia zabudli obrezat...“ V správe z 27. júna 2016 zas Gaj Polačkovi odkazuje, že „ti kupim jednosmerny listok do plinu" a neskôr ho nazýva „bezvýznamnou žltou hviezdičkou".

V mailovej správe z 1. augusta, ktorá bola adresovaná poslancovi Marcelovi Gibodovi, Gaj odkazuje toto: „Pan prednosta prosim ta zneskodnis poslanca Gibodu ty alebo mu kupim miestenku do plynu ja ..... -:( ... neda sa inak ...“

Vyjadrenie starostu Mariána Gaja
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: FB / Juraj polaček)

Ako sa ďalej Polaček vyjadril, na prokuratúre nepochodil. „Prokuratúra mi povedala, že skutok sa nestal," tvrdí. Ako informuje portál Korzár, Okresný úrad Košice v tom dokonca nevidel ani priestupok.

Podľa Polačka Gaj zrejme zámerne urobil chybu v slove plyn. Dôvodom má byť fakt, aby to vyzeralo, ako by niečo povedal zamestnanec, Gaj ho iba citoval a vyhol sa tak potenciálnemu trestnému stíhaniu. „Musíme sa týmto ľuďom postaviť, musíme im ukázať, že v našej spoločnosti nemajú miesto," uzatvára.

Štvavá kampaň, sťažuje sa Gaj

Gaj sa v reakcii ohradil, že zo strany Polačka ide o štvavú kampaň, ktorý voči nemu vedie odvtedy, čo ho vyhodil z úradu. „Od človeka, ktorý je osobným priateľom úchyláka Gibodu, ktorý posielal svoj odfotený pohlavný úd ženám z úradu, ani nič iné neočakávam," píše na Facebooku.

Vyjadrenia starostu Mariána Gaja
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: FB / Jaroslav Polaček)

Starosta taktiež tvrdí, že sa v živote k nikomu nesprával ako fašista a rasista. „Nesprávam sa k ľuďom na základe toho, či sú Židia alebo Rómovia. Ale keď ma niekto sústavne napáda, mám chuť mu dať po papuli. A Polaček s Gibodom to robia už niekoľko rokov," hovorí a dodáva, že svoju frustráciu vybíjajú na ňom a jeho rodine.

Gaj zároveň tvrdí, že ak by bol fašista, nevychoval by svoje deti tak, ako ich mnohí poznajú. „A ak je tu niekto, kto si myslí opak, povedzte to. Ak by som bol fašista, neadoptovali by sme si s manželkou nášho Tomáška," uviedol.

Viac o téme: Marián GajJaroslav Poláček
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu