Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kaliňák chystá opatrenia na boj proti korupcii: Je to len snaha na papieri, tvrdí Remišová

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Podľa poslankyne NR SR Veroniky Remišovej (OĽaNO) je pozitívne, že vláda sa o korupciu zaujíma, no zo zoznamu strategických úloh, o ktorých v stredu rokovala vláda, je zjavné, že boj proti korupcii je bojom len na papieri, najmä ak jeho nositeľom je Robert Kaliňák.

Vláda na rokovaní v stredu vzala na vedomie obsiahly materiál o tom, ako si ministerstvá plnia úlohy v boji proti korupcii. Ako povedala Remišová, za všetky opatrenia hovoria dve pripravované iniciatívy na ministerstve vnútra. Jednou z nich je protikorupčný e-learningový program, ktorého cieľom bude podľa spomínaného materiálu "sprístupňovať aktuálne informácie o prevencii korupcie a zvyšovať informovanosť v danej oblasti vizuálne atraktívnym spôsobom, v režime 24/7." "Nástroj má byť "interaktívny", hoci ťažko povedať, čo si pod tým má verejnosť predstaviť. Natíska sa otázka, či obsahom nebudú prípadové štúdie s názvom Robo a Laco. Ministerstvo by malo zverejniť, koľko bude e-learningový modul stáť, či bude vývoj nástroja opäť zadaný nejakej IT firme spriaznenej zo stranou Smer a aké výsledky sa očakávajú od tohto „interaktívneho“ nástroja. Znalostný test, ktorý má byť súčasťou všetkých modulov e-learningu je chvályhodný, no čo z toho, ak polícia, aj keby získala z testu 100 bodov, bude pokračovať v zametaní citlivých politických káuz pod koberec,“ vyhlásila Remišová.

Remišová upozornila, že druhou iniciatívou je pripravovaný národný protikorupčný projekt z eurofondov, ktorý má zaviesť efektívne opatrenia v štátnej správe a posilniť kapacity v boji proti korupcii. "V parlamente sa bude v utorok hlasovať o dôležitom zákone o štátnej službe, kde sme upozorňovali, že v zákone chýba účinný systém boja proti korupcii, napríklad pokiaľ ide o konflikt záujmov. Nadarmo budeme mať národný projekt financovaný z eurofondov, ak tento problém neošetríme aj v zákone,“ zdôraznila s tým, že súčasťou eurofondového projektu by mal byť aj manuál s názvom „Efektívne proti korupcii a finančnej kriminalite“. Tu opäť Remišová pripomína, že ak nebude vyšetrený prípad Bašternák a mnohé ďalšie kauzy, ktoré sa objavujú okolo strán vládnej koalície, tak nalievanie peňazí z eurofondov na rôzne manuály bude len nedôveryhodné vyhadzovanie peňazí. „Z takýchto iniciatív budú mať úžitok najmä rôzni poradcovia a dodávatelia IT a nie občania, ktorí sú frustrovaní z toho, že spravodlivosť a zákon neplatí na každého rovnako,“ dodala. 

Vláda SR zobrala v stredu počas svojej 38. schôdze na vedomie informáciu o plnení úloh rezortov vnútra, financií, spravodlivosti, zahraničných vecí, hospodárstva a Úradu pre verejné obstarávanie SR v boji proti korupcii, ktoré im vyplývajú zo Strategického plánu boja proti korupcii v SR, ale aj z odporúčaní Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). V súlade so Strategickým plánom boja proti korupcii v Slovenskej republike, ktorý vláda schválila ešte v auguste 2011, sa Slovensko zaviazalo pokračovať v riešení a plnení preventívnych opatrení, aby sme znížili úroveň korupcie a zvýšili transparentnosť v celej krajine. Jedným z ďalších takýchto opatrení, ktoré Slovensku odporučila aj Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), je eliminovať potenciál pre korupčnú trestnú činnosť zahraničných verejných činiteľov v medzinárodných obchodných vzťahoch. Materiál pritom vychádza z Dohovoru OECD o boji s podplácaním zahraničných verejných činiteľov v medzinárodných obchodných transakciách, ktorý v SR nadobudol platnosť 23. novembra 1999. 

Viac o téme: Robert KaliňákVeronika Remišová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu