Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Predseda brazílskeho senátu je obvinený z korupcie: Vo funkcii však ostáva

Renan Calheiros
Renan Calheiros (Zdroj: SITA/AP)

BRAZÍLIA - Brazílsky najvyšší súd v stredu rozhodol, že predseda Senátu krajiny Renan Calheiros, obvinený zo sprenevery verejných prostriedkov, môže pokračovať vo vykonávaní svojej funkcie.

Calheirosa dočasne suspendoval sudca najvyššieho súdu v pondelok. Opatrenie vstúpilo do platnosti okamžite. Senát najvyššieho súdu však už o dva dni neskôr rozhodol pomerom hlasov 6:3, že Calheiros môže pokračovať vo funkcii predsedu Senátu brazílskeho Kongresu. Ako šéf Senátu by mal byť v prípade krízovej situácie druhým zástupcom prezidenta krajiny v poradí po predsedovi Dolnej komory Kongresu Rodrigovi Maiovi. Súd však rozhodol, že tieto právomoci mu počas vyšetrovania neostanú.

Calheiros bol obvinený minulý týždeň z toho, že v roku 2005 spreneveril verejné finančné prostriedky na výživné pre ženu, s ktorou má dieťa. Calheiros toto obvinenie odmietol. Justícia sa zaujíma o šéfa Senátu, ktorý má blízko k brazílskemu prezidentovi Michelovi Temerovi, aj v rámci vyšetrovania korupčného škandálu týkajúceho sa štátnej ropnej spoločnosti Petrobras.

Viac o téme: KorupciaBrazíliaRenan Calheiros
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu