Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kiska sa rozhovoril o Kube: Nikde na svete som nevidel toľko smutných ľudí

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Život bývalého kubánskeho prezidenta Fidela Castra by mali podľa prezidenta SR Andreja Kisku hodnotiť v prvom rade Kubánci. "Ľudia, ktorým ovplyvnil život. My ostatní by sme im mali želať, aby bola Kuba šťastnou krajinou a skutočne sa raz stala pre svojich občanov ostrovom slobody," napísal dnes prezident na Facebooku. Castro zomrel v piatok (25.11.) vo veku 90 rokov.

Kiska bol v tejto krajine asi pred 13 rokmi. "Učiteľkin plat bol vtedy deväť dolárov mesačne. Kuracie mäso iba pre turistov, pre domácich kuracie krky. Koncert hudby s 30 účinkujúcimi a štyrmi divákmi. Bolo toho skutočne veľa," opísal prezident.

S manželkou si na Kube požičal auto. Tri týždne spolu s domácim sprievodcom cestovali naprieč celou krajinou. "Hádam nikde na svojich potulkách svetom som nevidel toľko smutných ľudí. Inteligentných, túžiacich po slobode a normálnom živote," povedal Kiska.

Na Castra podľa neho panovali rozličné názory. "Jedni sa tešili, že keď zomrie – už vtedy sa hovorilo o jeho problémoch so zdravím - príde sloboda. Druhí, ľudia na vidieku, si ho nevedeli vynachváliť. Dostali pôdu, mohli na nej sami pracovať. V dome s oknami bez skiel bol v obývačke moderný televízor. Vodca Fidel sa rozhodol niektorým rodinám darovať darček," uviedol prezident.

Keď Kiska začiatkom tohto roka prijal podpredsedu Rady ministrov Kuby, snažil sa mu aj na príklade Slovenska vysvetliť, aká dôležitá je pre rozvoj krajiny demokracia a možnosť slobodne vyjadriť názor, hoci aj kritický. "Všetci robíme chyby a každý rozumný človek by mal chcieť, aby ho na jeho chyby druhí ľudia upozornili. Bez toho, aby mali obavu, že za svoj názor pôjdu do väzenia," dodal prezident.

Viac o téme: Fidel CastroAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu