Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V budúcom roku sa chceme dostať k problémom, ktoré trápia lekárne a lekárnikov, uviedol Drucker

Tomáš Drucker
Tomáš Drucker (Zdroj: SITA)

KOŠICE - Ministerstvo zdravotníctva plánuje v budúcom roku pripraviť novelu zákona o liekoch, ktorá by sa týkala prevádzky lekární. Chce pritom o jej obsahu diskutovať so Slovenskou lekárnickou komorou (SLeK). Na dnešnom sneme SLeK v Košiciach o tom informoval minister zdravotníctva Tomáš Drucker.

Šéf rezortu zároveň poďakoval za spoluprácu pri príprave schválenej novely zákona o liekoch, účinnej od 1. januára 2017, ktorá obmedzuje vývoz liekov do zahraničia. "Máme pred sebou ďalšie vízie, v budúcom roku sa chceme dostať aj k aplikačnej praxi, to znamená k problémom, ktoré trápia lekárne a lekárnikov," povedal Drucker novinárom.

K diskusiám o možnej úprave patria podľa neho napríklad otázky odbornej spôsobilosti a dozoru pri prevádzke lekární, výdaj liekov vrátane možnosti kusového predaja či inovatívne prvky úspešne fungujúce v zahraničí. "Padajú otázky, či by napríklad mohli lekárnici v lekárňach očkovať alebo podávať vakcináciu. Sú to témy odborne zložité, nemyslím si, že budeme na všetky schopní pristúpiť, ale dohodli sme sa, že chceme tieto témy prediskutovať a pripraviť takúto aplikačnú novelu," povedal minister. Očkovanie v lekárňach pritom osobne za reálne v súčasnosti nevidí.

Prezident SLeK Ondrej Sukeľ ocenil vôbec prvú účasť ministra zdravotníctva na sneme komory. "Som rád, že ministerstvo má ambíciu a ochotu komunikovať aj s reálnou praxou a nepripravovať ad hoc riešenia, ktoré sú výhodné iba pre nejakú konkrétnu skupinu," konštatoval. V súvislosti s ďalšou novelou uviedol, že komora už predložila niektoré návrhy na zabezpečenie kvalifikovanosti vo verejných lekárňach. "Súčasná legislatíva - tak ako je nastavená - umožňuje viaceré, povedal by som, obchádzania zákona a nie vždy môže byť v každej lekárni garantovaná odbornosť. Takže máme návrhy týkajúce sa sprísnenia kvalifikačných požiadaviek, sprísnenia dostupnosti lekárnika vo verejnej lekárni a máme aj požiadavky týkajúce sa kvalifikačného rámca podmienok sústavného vzdelávania v oblasti farmácie," uviedol. 

V poradí 29. snem SLeK so zhruba 60 delegátmi v Košiciach sa venuje bilancii činnosti v uplynulom období a plánom do budúceho roku. "Kľúčovou témou je hlasovanie o tom, či Slovenská lekárnická komora bude účastná organizácie, ktorá bude zabezpečovať v Slovenskej republike existenciu systému pre overovanie pravosti liekov," dodal Sukeľ.

Viac o téme: ZdravotníctvoTomáš Drucker
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu