Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Fico prirovnal kšefty u Lajčáka ku kauze CT-čko: Neuveriteľný útok, táraniny a znesvätenie

Predseda vlády Robert Fico a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák
Predseda vlády Robert Fico a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Jednoznačne odmietame tvrdenia bývalej zamestnankyne a Transparency International Slovakia o pochybnostiach pri obstarávaniach spojených s naším predsedníctvom. Uviedol to hovorca Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Peter Stano, pričom dodal, že rozpočet slovenského predsedníctva v Rade EÚ sa dodržiava, a nielenže k jeho navyšovaniu nedochádza, ale podarí sa mu dokonca dosiahnuť úsporu.

 "Bývalá zamestnankyňa sa vyjadruje k veciam, o ktorých vzhľadom na svoje referentské zaradenie nemohla mať kompletnú vedomosť, nesúvisia s jej pracovnou náplňou a presahujú trvanie jej pracovného pomeru, keďže odišla v prvej fáze príprav," uviedol Stano.

Všetky obstarávania spojené s predsedníctvom, ktorých bolo 64 v úhrnnej sume vyše osem miliónov eur sú podľa jeho slov v súlade so zákonom, rovnako ako všetky potrebné dokumenty v tejto súvislosti boli riadne zverejnené. Na postupe sa podieľalo niekoľko odborných útvarov ministerstva. Ministerstvo ďalej odmieta obvinenia na adresu jeho zamestnancov, predstaviteľov a spolupracovníkov, ktoré sú nepravdivé, opierajú sa len o subjektívne dojmy a čiastkové informácie vytrhnuté z kontextu.

"Externá poradkyňa ministra Zuzana Ťapáková, ktorá poskytuje odborné poradenstvo v oblasti médií, nemá na ministerstve výkonné právomoci, ani kompetencie zasahovať do rozhodovacích procesov. V súvislosti so zverejnenými obvineniami na jej adresu zvažuje právne kroky," konštatoval Stano. Rezort diplomacie podľa hovorcu požiadal príslušné štátne orgány, aby preverili všetky predsednícke obstarávania.

Fico vidí útoky

V súvislosti s týmito informáciami dnes počas návštevy Banskej Bystrice reagoval predseda vlády Robert Fico na tlačovej besede slovami: "Bola taká kauza, ktorá sa volala piešťanské CT, bola prijatá zodpovednosť na úrovni, aká tu ešte nikdy nebola prijatá. Odišiel predseda parlamentu, podpredsedníčka parlamentu a ministerka zdravotníctva. Čo sa ukázalo na konci dňa? Že predražené CT chcel kúpiť pán doktor Suchánek z opozície, ktorý dostal za to Bielu vranu. Ja sa nemienim vyjadrovať k týmto každodenným neuveriteľným útokom, ktoré znesväcujú úplne všetko, vrátane práce Mira Lajčáka. Ani nemám dôvod, neviem o tom nič, bol som informovaný, že bola nejaká tlačová konferencia, ani netuším, čo zase natárali. Ale predpokladám, že to skončí presne takisto, ako v prípade CT, že sa ukáže niečo úplne iné." 

Žiadajú zverejniť všetky vývavky

Vzhľadom na verejný prísľub ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka, ktorý v prítomnosti ostatných strán najmä opozície dal, že ak budú aj najmenšie pochybnosti, nemá problém zverejniť všetky dokumenty, ktoré sa budú týkať výdavkov počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ, vyzývame ho, aby tak učinil. Igor Matovič (OĽaNO–NOVA) to vyhlásil na spoločnej tlačovej konferencii s Jozefom Viskupičom (OĽaNO-NOVA) na margo dnešného vyhlásenia bývalej zamestnankyne rezortu diplomacie Zuzany Hlávkovej ohľadom predražených zákaziek.

"Vyzývame ho, aby zverejnil všetky výdavky dopodrobna, ktoré sa týkajú hospodárenia s prostriedkami počas predsedníctva v Rade EÚ," uviedol Matovič, pričom zároveň vyzval aj konateľa agentúry Viva Musica! Mateja Drličku, aby rovnako zverejnil všetky výdavky.
      "Vždy som si myslel, že Miroslav Lajčák je to slušnejšie zo Smeru-SD. Bohužiaľ, po jej výpovedi môžem konštatovať, že sa zaradil medzi ostatných smerákov typu Roberta Fica a Roberta Kaliňáka," konštatoval, pričom si myslí, že pri takomto vážnom podozrení by mal minister na to okamžite reagovať.

Jozef Viskupič sa taktiež pridal k výzve, pretože je podľa neho absolútne neakceptovateľné, aby sa pri kultúrnych akciách dokázal vytvoriť mechanizmus, pri ktorom sa kradne z verejných zdrojov. Zároveň však vyzval ministra Lajčáka, aby objasnil v tejto kauze aj úlohu jeho externej poradkyne Zuzany Ťapákovej. "Radi by sme vedeli čo robila, v akej funkcii, za aký plat a prečo ju zamestnanci museli počúvať," povedal.

Viac o téme: RozpočetRobert FicoMiroslav LajčákPeter Stano
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu