Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Trumpovo víťazstvo je prejavom nespokojnosti občanov USA, vyhlásil Škripek

Branislav Škripek
Branislav Škripek (Zdroj: SITA)

BRUSEL/BRATISLAVA – Výsledok volieb v USA je jasným svedectvom Američanov, že sú nespokojní so smerovaním svojej krajiny. V reakcii na víťazstvo Donalda Trumpa v prezidentských voľbách to dnes vyhlásil slovenský poslanec Európskeho parlamentu Branislav Škripek (OĽaNO).

"Boh mu žehnaj, aby sa obklopil múdrymi ľuďmi, ktorých bude počúvať, a odolá jednoduchým a populistickým riešeniam," povedal Škripek. Dúfa, že Trump prehodnotí "nešťastné výroky" z kampane a bude sa voči spojencom v Európe správať zodpovedne. "Málokto to čakal, stávkové kancelárie mali kurz 1:4 v prípade Trumpovho víťazstva a teraz je celý establišment, presne ako v prípade brexitu, zaskočený," uviedol europoslanec Richard Sulík (SaS). Podľa neho sa občania USA nenechali ovplyvniť politickou propagandou v médiách a prekvapivo hlasovali inak, než médiá aj elity odporučili.

Sulíkovi je sympatický Trumpov plán znížiť dane a zdvojnásobiť ekonomický rast, ktorý považuje za reálny. Rovnako na základe predošlých vyjadrení Trumpa dúfa, sa mu podarí dosiahnuť dohodu s Ruskom, čo povedie k ukončeniu vojny v Sýrii. Poslanec EP Eduard Kukan je z volebného víťazstva Trumpa prekvapený. "Dúfam, že jeho prezidentúra sa pre Ameriku nestane historickým prekvapením," zaglosoval europoslanec a dodal, že Trump bude v zahraničnej politike pre mnohých amerických partnerov "veľkou výzvou".

Trump je síce nepredvídateľná osoba, ale záleží na tom, aký tím poradcov si vytvorí a aký vplyv bude mať na jeho politiku Republikánska strana, myslí si europoslanec Boris Zala. "V každom prípade sa ale USA od Obamovho progresivizmu obrátia k temnému konzervativizmu s autoritatívnymi črtami," uviedol Zala. Podľa europoslanca sa ukáže, či sú demokratické inštitúcie v USA dostatočne silné a obránia krajinu pred Trumpom.

"Myslím si, že zvolením republikánskeho prezidenta významne stúpla šanca na posilnenie demokracie vo svete," zareagoval na Trumpovo víťazstvo europoslanec Miroslav Mikolášik (KDH). Neobáva sa, že Trump spácha v zahraničnej politike veľké excesy, keďže v štátnej administratíve je dostatok expertov. Podľa Mikolášika prinieslo pôsobenie Obamu a Clintonovej vo vedúcich funkciách v zahraničnej politike "veľmi rozpačité výsledky".

Trumpovi sa podarilo zvíťaziť vďaka využitiu nálady mnohých voličov

Trumpovi sa zrejme podarilo zvíťaziť vďaka využitiu nálady mnohých voličov, ktorí mali pocit, že aktuálny systém funguje zle a treba zmenu, okomentovala Trumpovo víťazstvo europoslankyňa Jana Žitňanská (NOVA). Prekvapilo ju, že napriek svojim názorom, slovníku a správaniu vyhral. "Pre Slovensko bude zásadné, aby USA neoslabili kolektívnu obranu a aby ich zahraničná politika zachovala euroatlantické spojenectvo," uzavrela Žitňanská.

Podľa europoslankyne Moniky Smolkovej (Smer-SD) prehrali voľby v USA médiá. "V rámci predvolebnej kampane príliš preferovali Clintonovú, čím jej aj čiastočne škodili. Podľa volebnej kampane a správ, ktoré som mala možnosť sledovať, hlavne mimo slovenských médií, som už týždeň vopred predpovedala víťazstvo Trumpa. Z volieb v USA by sme si mali zobrať poučenie, pretože ľudia nemôžu voliť z trucu, proti niekomu," povedala. Beznádej mnohých ľudí v USA je podľa nej značná. Po dvoch volebných obdobiach demokratov ľudia volili zmenu.

"Ľudia, najmä establishment, vrátane republikánov sú hrozne zaskočení. V hlavnom meste Clintonova získala 92 percent! Trump v zásade vyhral ako tretia strana, bez podpory strany, preto zrejme bude ešte nezávislejšie sa snažiť plniť svoje sľuby. Čo ale bez kongresu pôjde len ťažko, takže iste mnohé veci bude musieť prehodnotiť," reagoval poslanec EP József Nagy (Most-Híd).

Podľa Pála Csákyho (SMK) ide pravdepodobne aj o víťazstvo protestných hlasov zo strany nespokojných občanov USA. "Som ale presvedčený, že Trump v blízkej budúcnosti zmení tón svojej komunikácie a ústavný systém USA zvládne aj túto výzvu. Ide ale o silné varovanie aj pre Európu pred nemeckými a francúzskymi voľbami," uviedol.

Poslanec Európskeho parlamentu Ivan Štefanec (KDH) sa domnieva, že novozvolený prezident USA Donald Trump sa bude musieť rozhodnúť medzi tým, či dodrží svoje populistické sľuby, alebo sa postaví tvárou v tvár ekonomickej a politickej realite. "Pred Donaldom Trumpom stoja dve obrovské výzvy. V prvom rade musí zjednotiť stranu a krajinu, ktoré svojimi výrokmi a činnosťou hlboko rozdelil. Musí sa tiež rozhodnúť medzi politickým a ekonomickým izolacionalizmom, ktorý by Ameriku oslabil a potrebou udržať pozíciu USA ako globálneho hráča. A to môže dosiahnuť len pomocou spolupráce s tými, ktorí sú pre USA prirodzenými partnermi. To je hlavne Európa. Trumpov prvý povolebný prejav naznačuje, že jeho reálna politika bude zmierlivejšia ako jeho predvolebná rétorika. Dôležité budú aj jeho personálne nominácie a prvé kroky," skonštatoval.

Viac o téme: Donald TrumpBranislav ŠkripekVoľby USA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu