Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Nečakaná správa, Fico dostal košom: Čínska strana zrušila rokovanie s premiérom

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Čínska strana zrušila dnešné bilaterálne rokovanie so slovenskou delegáciou na čele s predsedom vlády Robertom Ficom. Informoval o tom Tlačový a informačný odbor úradu vlády SR.

Slovenská delegácia vedená Ficom dnes odletela na summit krajín strednej a východnej Európy a Číny do lotyšskej Rigy. Priamo na mieste sa ešte pred uskutočnením summitu malo uskutočniť bilaterálne rokovanie čínskej strany so slovenským premiérom. Plánovaná schôdzka však bola zrušená, oznámil Tlačový a informačný odbor úradu vlády SR.

Vzťahy medzi SR a Čínou sa v poslednom období spomínali v súvislosti so stretnutím prezidenta Andreja Kisku s duchovným vodcom tibetských budhistov Dalajlámom. Prezident Kiska sa s Dalajlámom stretol v októbri tohto roku. Neprijal ho však v Prezidentskom paláci, ale boli na spoločnom obede mimo paláca. Kiska sa s Dalajlámom už v minulosti stretol, teraz však po prvýkrát ako prezident. S najvyšším tibetským duchovným hovoril podľa vlastných slov o potrebe porozumenia medzi ľuďmi a o tom, že všetky náboženstvá sú si podobné, ak ich základom je láska, odpúšťanie a empatia.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí v súvislosti so stretnutím uviedlo, že podnikne odvetné opatrenia. Prezident však neskôr argumentoval, že sa niekoľko dní pred návštevou dalajlámu na Slovensku stretol s čínskym veľvyslancom a vysvetlil mu výsostne osobné dôvody súkromného stretnutia formou obeda s duchovným. Kiska veľvyslanca zároveň uistil, že Slovensko má záujem na pokračovaní dobrých vzťahov s Čínou a zdôraznil, že stretnutie nijakým spôsobom nespochybňuje jednoznačné stanovisko SR k politike jednej Číny. Ako povedal minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, stretnutie Kisku s Dalajlámom bude mať na vzájomné vzťahy SR a Číny negatívny dopad. 

Peking pokladá tibetského duchovného vodcu za separatistu, on ale opakovane vyhlasuje, že sa usiluje iba o väčšiu autonómiu pre Tibet v rámci Číny.

Viac o téme: Robert Fico
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu