Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Žitňanská sa chystá na zmeny: Potrebujeme novú väznicu, cely sú preplnené

Lucia Žitňanská
Lucia Žitňanská (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Na Slovensku je súčasná kapacita väzenských zariadení určených pre výkon trestu odňatia slobody 9 207 miest. Aktuálne sa vo výkone trestu odňatia slobody nachádza 8 608 odsúdených. Agentúre SITA to potvrdil riaditeľ kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže Adrián Baláž. Dodal, že v súčasnosti zbor eviduje takmer 1 600 odsúdených, ktorí v stanovenom termíne nenastúpili do výkonu trestu odňatia slobody, respektíve z objektívnych dôvodov neboli dodaní do výkonu trestu príslušníkmi políciou.

„V prípade, ak takáto osoba nastúpi alebo bude dodaná, je zbor povinný ju prijať do výkonu trestu odňatia slobody bez ohľadu na aktuálny stav kapacít,“ zdôraznil Baláž. Upozornil aj na to, že Slovensko implementovalo rozhodnutie Rady Európskej únie, podľa ktorého môže byť v krátkom časovom horizonte dodaných do výkonu trestu odňatia slobody na Slovensko cca 900 občanov Slovenskej republiky z väzníc z krajín únie.

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská v súvislosti s väzenstvom uviedla pre médiá, že celý systém potrebujú trochu reštrukturalizovať. To, čo potrebujme riešiť, je po prvé kapacita ústavov a po druhé ich dobré rozloženie aj v súlade s pravidlami umiestňovania väzňov, vysvetlila. Zbor väzenskej a justičnej stráže v súčasnosti pracuje na aktualizácii štúdie o možnosti financovania novej väznice pomocou PPP projektu. „Uvidíme, čo nám ukáže, či je to realistický koncept,“ uviedla. Riaditeľ kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže potvrdil, že v súčasnosti robia prípravné práce súvisiace s vypracovaním objemovej a architektonickej štúdie, s vizualizáciou areálu či orientačným prepočtom investičných nákladov. Ide konkrétne o štúdiu uskutočniteľnosti výstavby väzenského zariadenia Rimavská Sobota-Sabová formou verejno-súkromného partnerstva a hotová by mala byť v prvom polroku budúceho roka. 

Ministerka Žitňanská v súvislosti s väzenstvom priznáva, že v súčasnosti je veľmi problematické umiestňovanie žien odsúdených. Dôvodom je nepriaznivý technický stav objektu Okál v ústave Nitra-Chrenová. Ten slúžil ako ubytovňa odsúdených žien a mal kapacitu 84 osôb. Na základe statického posudku však bolo zastavené užívanie tohto objektu a časť odsúdených žien premiestnená do iných ústavov, potvrdil A. Baláž. Vzhľadom na tento stav je zámerom pristúpiť k výstavbe plnohodnotného ubytovacieho objektu, ktorý bude zodpovedať všetkým bezpečnostným a technickým normám. V súčasnosti boli ukončené práce na vyhotovení stavebného zámeru na rekonštrukciu tohto objektu a navýšenie kapacít o 143 miest, informoval. 

Vyriešiť treba aj fakt, že na Slovensku ešte stále sú ústavy, kde sú cely pre naozaj veľký počet väzňov, a to je, samozrejme, náročnejšia práca pre príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stáže, priznáva šéfka rezortu spravodlivosti. Takáto situácia je napríklad v objekte v Dubnici nad Váhom, ktorý sa ale už rekonštruuje, ale napríklad aj v Ilave, hovorí ministerka. V tejto súvislosti A. Baláž vysvetlil, že v súlade s legislatívou upravujúcou podmienky výkonu trestu odňatia slobody je ubytovacia plocha 3,5 m2 na jedného odsúdeného. U odsúdeného mladistvého a odsúdenej ženy sú to 4 m2. Výbor Rady Európy na zabránenie mučeniu a neľudskému či ponižujúcemu zaobchádzaniu alebo trestaniu odporúča, aby základným minimálnym štandardom pre osobnú obytnú plochu vo väzenských zariadeniach bolo 6 m2 pre jednomiestne cely a 4 m2 pre viacmiestne cely. Baláž zdôraznil, že „ak sa nadmerne zvýši počet odsúdených v ústave, možno ubytovaciu plochu na nevyhnutne potrebný čas znížiť“

Ministerka očakáva, že situácii pomôže dokončenie rekonštrukcie ústavou v Bratislave a v Dubnici. Na základe vydaného stavebného povolenia a uzatvorenej Zmluvy o dielo bola v marci 2015 začatá rekonštrukcia ústavu Bratislava. Zmluvný termín ukončenia rekonštrukčných prác je v mesiaci jún 2018. Na základe vydaného stavebného povolenia a uzatvorenej Zmluvy o dielo boli v januári tohto roka začaté rekonštrukčné práce v ústave Dubnica nad Váhom. Zmluvný termín ukončenia rekonštrukčných prác je v máji 2018. Po ukončení rekonštrukčných prác bude zvýšená ubytovacia kapacita ústavu o 172 miest pre odsúdených súdom zaradených v minimálnom stupni stráženia, potvrdil A. Baláž. 

Viac o téme: Lucia Žitňanská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu