Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Kauza u ministra Sólymosa: Akcia v Južnej Afrike, biznis pre firmu namočenú v korupčnom škandále

Lászlo Sólymos
Lászlo Sólymos

BRATISLAVA – Viac ako 130-tisíc eur za akciu na druhom konci sveta? Pre predsedajúcu krajinu Rady Európskej únie to zjavne nie je žiaden problém. Po kauze Reduta čelí kritike aj minister životného prostredia Lászlo Sólymos.

Ako možno vidieť v zmluve, ktorú zverejnil rezort na svojej stránke, za konferenciu v juhoafrickom Johannesburgu pôjde z vreciek Slovenska 136 581,15 eur. V sume by podľa hovorkyne Petry Stano Maťašovskej malo byť zarátaných viacero položiek – priestory, technické vybavenie či občerstvenie pre viac ako 2500 ľudí zo 183 krajín počas počas 17. medzinárodnej konferencie zmluvných strán dohovoru CITES.

Konferencia sa konala od 22.9. do 5.10. tohto roka. „Úlohou Slovenskej republiky, ako predsedajúcej krajiny, je okrem odborných úloh zastrešiť aj logistické zabezpečenie pre koordináciu členských štátov EÚ,“ vysvetľuje Maťašovská, prečo padala finančná zodpovednosť práve na nás. Zároveň dodal, že služby zatiaľ neboli fakturované.

Služby zabezpečovala spoločnosť Keliana Management Company, ktorá bola v minulosti spájaná s predraženou údržbou domu premiérky provincie Guateng v Juhoafrickej republike. Ministerstvo na doplňujúcu otázku, či vedelo o zaujímavej minulosti firmy, odpovedalo, že vplyv na výber agentúry nemalo - vybrala ju samotná Juhoafrická republika.

Viac o téme: Lászlo Sólymos
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu