Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Smerákom kauzy neškodia, tvrdí Baránek: Držia si percentá, doťahujú sa však liberáli a SNS

Ján Baránek Zobraziť galériu (2)
Ján Baránek (Zdroj: glob.sk)

BRATISLAVA - Vládna strana Smer-SD sa od marcových parlamentných volieb drží približne na rovnakej úrovni, neklesá, ale stagnuje. Pre TASR to uviedol politológ Ján Baránek s tým, že strane nepoškodili ani kauzy, o ktorých doteraz hovorila opozícia. Politológ Michal Horský zhodnotil pre TASR preferencie Smeru-SD ako stabilné, viditeľne však podľa neho stúpa popularita SaS a SNS.

"Bude treba sledovať dlhšie, aby sa potvrdilo, či to je trend, alebo je to jednorazová záležitosť," upozornil Baránek. Pri SaS a SNS sa podľa neho potvrdilo ich postavenie z minulého prieskumu. Postavenie KDH vníma stále ako neisté. "KDH je stále na vážkach, čo sa týka parlamentu. Je v istej rizikovej zóne," podotkol Baránek.

Smerákom kauzy neškodia, tvrdí
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Andrej Galica)

Z aktuálneho prieskumu verejnej mienky, ktorý na vzorke 1000 respondentov uskutočnila v dňoch 17. až 22. októbra agentúra AKO, vyplýva, že ak by sa parlamentné voľby konali v októbri, vyhral by ich Smer-SD so ziskom 27,5 percenta hlasov. V Národnej rade SR by obsadil 44 kresiel. Druhá by vo voľbách skončila SaS, ktorá by získala 17,7 percenta hlasov a mala by tak v parlamente 28 kresiel.

Do NR SR by sa podľa prieskumu dostalo ešte ďalších šesť strán. Na treťom mieste vo voľbách by sa umiestnila SNS, ktorú by volilo 15,4 percenta voličov. V parlamente by získala 24 mandátov. Kotleba – ĽS NS by mala 8,7 percenta hlasov a v parlamente by obsadila 14 kresiel. Nasleduje Most-Híd, ktorý by volilo 7,2 percenta respondentov, čo by mu zabezpečilo 11 miest v Národnej rade (NR) SR. Do parlamentu by sa dostali ešte hnutie OĽaNO-NOVA so ziskom 6,4 percenta hlasov (10 mandátov), Sme rodina – Boris Kollár s výsledkom 6,2 percenta hlasov (10 mandátov) a takisto KDH, ktoré by volilo 5,9 percenta oslovených respondentov, čo by pre kresťanských demokratov znamenalo 9 kresiel v parlamente.

Pred bránami NR SR by ostala SMK so ziskom 3,7 percenta hlasov. Menej ako jedno percento oslovených by volilo #Sieť (0,7 percenta), KSS (0,4) a Stranu zelených Slovenska (0,2 percenta).

Viac o téme: Smer-SDJán Baránek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu