Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prelomová dohoda! Svet sa zaviazal postupne redukovať spotrebu fluorovaných plynov

László Solymos
László Solymos (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prelomová dohoda - svet sa zaviazal postupne redukovať výrobu a spotrebu fluorovanéých plynov (HFC), ktoré poškodzujú ozónovú vrstvu. S významným krokom súhlasilo 197 krajín počas 28. stretnutia zmluvných strán Montrealského protokolu v Kigali v Rwande. EÚ začne so znižovaním už od roku 2019. Rokovania v jej mene viedol slovenský minister životného prostredia László Sólymos.

Diskusie o dodatku k Montrealskému protokolu o redukcii HFC trvali 7 rokov, zmluvné strany – 197 štátov, ho napokon prijali v Kigali konsenzom. "Je to veľký úspech. Nárast globálnej teploty by sa tým mal znížiť o 0,5 °C. Je to jeden z prvých konkrétnych krokov k napĺňaniu cieľov Parížskej dohody, ktorá vstúpi do platnosti začiatkom novembra," konštatoval po rokovaniach László Sólymos. 

Zmluvné strany musia zredukovať výrobu a spotrebu HFC najneskôr do roku 2045. EÚ začne už v roku 2019. "EÚ potvrdzuje líderskú pozíciu v boji s globálnym otepľovaním," uviedol slovenský minister, ktorý na stretnutí zastupoval Úniu. EÚ sa tak pod taktovkou slovenského predsedníctva  zaradila medzi najambicióznejšie štáty v znižovaní HFC.

Viac o téme: László SólymosFluorované plynyHFC
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu