Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Sólymos predsedal zasadnutiu v Luxemburgu: Témou bolo najmä znižovanie emisií

László Solymos
László Solymos (Zdroj: SITA)

LUXEMBURG - Znižovanie emisií, hospodárenie s vodnými zdrojmi a ochrana biodiverzity. To sú témy dnešnej Rady EÚ pre životné prostredie v Luxemburgu. Zasadnutiu predsedal slovenský minister životného prostredia László Sólymos.

Ministri po prvý raz podrobne diskutovali o dvoch nariadeniach komisie týkajúcich sa znižovania emisií v doprave, stavebníctve a lesnom hospodárstve. Súčasťou legislatívnych návrhov sú ciele znižovania emisií pre každý členský štát v duchu záväzkov plynúcich z parížskej klimatickej dohody.

Témou zasadnutia bolo tiež vodné hospodárstvo v kontexte klimatických zmien a ochrana biodiverzity, teda druhovej pestrosti.

Sólymos: Ministri EÚ prvýkrát hovorili o podmienkach plnenia klimatických dohôd

Kým v uplynulých týždňoch sa ministri EÚ venovali ratifikácii klimatických dohôd, dnes prvýkrát hovorili o konkrétnych podmienkach ich plnenia. Po zasadnutí Rady EÚ pre životné prostredie to vyhlásil jej predseda, slovenský minister životného prostredia László Sólymos.

Únijní ministri tiež dospeli k záverom v oblasti udržateľného hospodárenia s vodnými zdrojmi. "Voda je vzácnym zdrojom, ktorý nerozlučne súvisí s poľnohospodárstvom a zmenami podnebia," uviedol Sólymos. Ministri sa zhodli na tom, že členské štáty naplnia ciele stanovené pre túto oblasť v európskej legislatíve.

Rada ministrov na zasadnutí schválila závery, ktoré EÚ v decembri predstaví na stretnutí signatárov Konvencie o biologickej diverzite v Mexiku. Sólymos považuje biodiverzitu za kľúčovú na zachovanie fungovania ekosystémov pre ďalšie generácie a dúfa, že konferencia v Mexiku k tomu prispeje.

Viac o téme: EmisieLászló Sólymos
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu