Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Starosta Starého Mesta nepodpíše uznesenie o prevádzkovej dobe podnikov: Je to absurdné, vyhlásil

Starosta bratislavskej mestskej časti Staré Mesto Radoslav Števčík
Starosta bratislavskej mestskej časti Staré Mesto Radoslav Števčík (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Starosta bratislavského Starého Mesta Radoslav Števčík nepodpíše uznesenie, ktorým miestni poslanci schválili na svojom utorkovom (20. 9.) zasadnutí všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o pravidlách času a predaja v obchode a času prevádzky služieb na území mestskej časti.

Svoje rozhodnutie odôvodňuje rýchlou právnou analýzou. Z nej podľa neho vyplýva, že niektoré uznesenia sú nad rámec kompetencií samosprávy, prípadne v rozpore s niektorými zákonmi. "Domnievam sa, že je v záujme poslancov, aj obyvateľov, aj v mojom osobnom, aby sme prijímali legislatívu, ktorá bude plne v súlade so zákonom, bude rešpektovať naše kompetencie a právomoci, ktoré nám dáva zákon," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii Števčík. Je presvedčený, že ak by VZN v takomto znení vstúpilo do platnosti, mohlo by mestskej časti spôsobiť problémy. "Žiaľ, len stanovením času predaja sa problém, ktorý pretrváva predovšetkým v historickom jadre nepodarí vyriešiť," doplnil.

Starosta vyzval štátnu a mestskú políciu, aby konali a zabezpečovali verejný poriadok a v tomto smere nezlyhávali. Za problém označil pritom aj zlyhanie kompetentných úradov pri riešení prevádzok dlhodobo porušujúcich zákon. Števčík apeluje na poslancov Národnej rady SR, aby zmenili legislatívu a posilnili kompetencie pre miestne samosprávy. Starosta tiež ubezpečil, že urobí všetko preto, aby boli chránené záujmy obyvateľov Starého Mesta.

Za absurdné považuje, aby boli podniky v centre otvorené len do 22.00 h. Súčasná legislatíva a momentálne platné VZN podľa neho povoľuje prevádzkovú dobu podnikov len do 22.00 h, keďže rozhodnutím Najvyššieho súdu bola v minulosti zrušená osobitná prevádzka pre podniky aj po tomto čase. Podniky tak môžu mať otvorené dlhšie, avšak s rizikom pokuty. "Máme VZN, ktoré bude opäť prerokované na miestnom zastupiteľstve," odpovedal Števčík s tým, že je pripravený rokovať so všetkými dotknutými stranami.

Bratislavská mestská poslankyňa Soňa Svoreňová, ktorá je šéfkou mestskej komisie pre cestovný ruch a členkou komisie kultúry a ochranky historických pamiatok, vníma rozhodnutie starostu Števčíka ako zodpovedné. Podľa nej malo toto VZN veľa chýb a prinieslo by obyvateľom i návštevníkom Bratislavy, ako aj majiteľom podnikov, viac problémov, ako osohu. "Splniť podmienky, aby prevádzka bola otvorená dlhšie, ako do 22.00 h, bolo pre prevádzkovateľa v pamiatkovo chránenej zóne, ktorá je najatraktívnejšia pre turistov, veľmi náročné, ak nie priam nemožné," vysvetlila Svoreňová. Ako tvrdí, teraz však hrozí, že sa novým prevádzkam nebudú udeľovať zatváracie hodiny dlhšie ako do 22.00 h. Podľa nej treba tento problém akútne riešiť a iniciovať preto chce zvolanie pracovnej skupiny.

Týmto VZN sa zaoberalo aj predstavenstvo Bratislavskej organizácie cestovného ruchu – Bratislava Tourist Board, podľa neho by toto VZN malo až likvidačný dopad pre značnú časť prevádzok v Starom Meste, čo by ovplyvnilo aj rozvoj cestovného ruchu v meste. Účel VZN sa podľa organizácie dá dosiahnuť aj inými opatreniami, napríklad využívaním existujúcich kontrolných a sankčných prostriedkov.

Jeden z prevádzkovateľov Branislav Filipovič tvrdí, že otváracie hodiny podnikov do 22.00 h sú pre ich majiteľov likvidačné. "Oceňujeme, že starosta nepodpísal toto VZN, ktoré všetkých pobúrilo. Boli by sme radi, aby sa zrealizovala diskusia s poslancami, starostom či vicestarostom. Nechceme, aby sa uplatňoval princíp kolektívnej viny," povedal. Podľa jeho slov treba konkretizovať problémové prevádzky a vyvodiť voči ním potrebné kroky. "Nemôžu normálni podnikatelia trpieť pre zopár nezodpovedných," uviedol Filipovič s tým, že návštevníci do jeho podniku chodia medzi 21.00 h až 22.00 h a sú v ňom do polnoci, cez víkend aj do jednej v noci. Ako tvrdí, práve v tom čase majú prevádzky gro svojich tržieb.

Viac o téme: BratislavaStaré MestoRadoslav Števčík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu