Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Čižnárov návrh sa stretol s pozitívnou reakciou: Takto sa k tomu vyjadril bezpečnostný analytik

Jaromír Čižnár
Jaromír Čižnár (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Bezpečnostnému analytikovi Ladislavovi Polkovi sa pozdáva návrh generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, že trestnou činnosťou, ktorú páchajú policajti, by sa mohla zaoberať aj prokuratúra. Ako povedal Polka dnes, pod prokuratúru by však mali spadať trestné činy nielen policajtov, ale všetkých príslušníkov ozbrojených síl a ozbrojených zborov.

„Prokuratúra by mala riešiť trestnú činnosť nielen policajtov, ale aj vojakov, príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže, aj mestských policajtov či lesnej a vodnej stráže,“ povedal Polka. Podľa neho by prokuratúra mala vyšetrovať aj trestnú činnosť páchanú členmi súkromných bezpečnostných služieb.

Trestnú činnosť policajtov by mohla vyšetrovať aj prokuratúra, povedal Čižnár

Súčasný model kontroly v polícii je podľa Polku zlý. „Bolo by vhodné, keby na prokuratúre vznikol útvar, ktorý by vyšetroval trestnú činnosť všetkých príslušníkov ozbrojených síl a zborov,“ povedal s tým, že metódy vyšetrovania trestnej činnosti príslušníkov ozbrojených síl a zborov by mali byť sofistikovanejšie. „Malo by ísť o elitných vyšetrovateľov, ktorí sa odpoja od molocha vzájomných kontaktov. Však policajti s členmi inšpekcie chodili spolu do školy, na výcvik, na liečenia. Toto treba preseknúť,“ myslí si Polka. 

Takýto útvar by podľa Polku mohol vzniknúť na Úrade špeciálnej prokuratúry. „Bola by to nezávislá inštitúcia, ktorá by vyšetrovala niektoré typy trestnej činnosti príslušníkov ozbrojených síl a zborov. Išlo by napríklad o korupciu, trestné činy spáchané so zbraňou či zneužitie právomocí verejného činiteľa,“ doplnil bezpečnostný analytik. 

Čižnár v stredu povedal, že trestnou činnosťou páchanou policajtmi by sa mohla zaoberať aj prokuratúra. "Zatiaľ bola policajná inšpekcia označená ako zákonná, ale narážky, že je to orgán závislý od ministra vnútra, tej sa nezbavíme, pokiaľ sa systém nezmení," povedal. Zmena v tejto oblasti je podľa Čižnára možná dvoma spôsobmi. Možné je vytvoriť samostatný orgán zodpovedný priamo vláde, ako je to v Českej republike. Druhý spôsob je, že sa touto oblasťou bude zaoberať prokuratúra. "Bolo by však potrebné zmeniť štruktúru na krajských prokuratúrach a minimálne na troch urobiť oddelenia, ktoré by vyšetrovali len toto," vyhlásil Čižnár. Polícia by prokurátorom poskytovala len podporu, napríklad pri predvádzaní osôb. "Je to vec na diskusiu," dodal Čižnár. 

Diskusia okolo nezávislosti policajnej inšpekcie sa začala v uplynulom roku po tom, čo jeden zo senátov trestnoprávneho kolégia Najvyššieho súdu SR oslobodil viacerých policajtov vyšetrovaných inšpekciou s odôvodnením, že inšpekcia funguje nezákonne, keďže je podriadená politikovi, konkrétne ministrovi vnútra. Iné senáty však argumentovali zákonnosťou inšpekcie, čo potvrdil aj najvyšší súd zjednocovacím stanoviskom. Ministerstvo vnútra argumentuje, že policajná inšpekcia na Slovensku je jednou z najnezávislejších v Európe. 

Viac o téme: ProkuratúraPolícia Jaromír ČižnárLadislav Polka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu