Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

KDH plánuje radikálny krok: Zákaz členstva bývalým komunistom a eštebákom!

Alojz Hlina
Alojz Hlina (Zdroj: SITA)

Kresťanskí demokrati (KDH) chcú v stanovách zakázať prijímanie členov, ktorí boli členmi Štátnej bezpečnosti (ŠtB) alebo s ňou spolupracovali. Za členov nebudú brať ani ľudí, ktorí boli členmi ľudových milícií alebo politickej strany postavenej na komunistickej alebo fašistickej ideológii.

"Ak tento návrh prejde, tak KDH bude prvou stranou na Slovensku a asi jednou z prvých v Európe, ktorá sa v otázke možného členstva takto jednoznačne vyhraní ľuďom, ktorí aktívne podporovali alebo podporujú ideológie, ktoré ničili ľuďom životy," uviedol Stano Župa z komunikačného oddelenia KDH. Pripomína, že na Slovensku aj dnes pôsobia strany, ktoré sú postavené na komunistickej a fašistickej ideológii a ľudia sa do nich hlásia.

Bývalých komunistov či spolupracovníkov ŠtB neprijíma ani SaS. Liberáli sa k nim stavajú odmietavo od svojho vzniku. Od žiadateľov o členstvo chce okrem toho, aby neboli komunisti a spolupracovníci s ŠtB aj čistý register trestov. Tiež potvrdenie, že nie je dlžníkom Sociálnej poisťovne, Daňového úradu a zdravotnej poisťovne. Nesmie byť ani príslušníkom ozbrojených síl SR a nesmie mať "kostlivcov v skrini".

"Teda nie je a nebol kapitálovo prepojený s problémovými osobami, nie je a nebol spájaný s rôznymi kauzami, nie je a nebol podozrievaný z podvodov a podobne," vysvetľuje SaS na svojom webe. Žiadateľ o členstvo tiež musí mať riadne zabezpečené financovanie svojich životných nákladov a má uviesť, v ktorých stranách bol v minulosti členom a za ktoré strany kandidoval ako nezávislý kandidát.

Hoci majú liberáli pomerne prísne pravidlá pre členstvo, kontroverznému menu na kandidačnej listine pre tohtoročné marcové parlamentné voľby sa nevyhli. Na 140. miesto dali Michala Alberta, ktorý robil pre šéfa ĽSNS a Banskobystrického kraja Mariana Kotlebu. SaS ho po medializácii z kandidačnej listiny stiahla. Jeho umiestnenie odôvodnila technickou chybou.

Viac o téme: KomunizmusKDHAlojz Hlina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu