Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Fond na podporu vzdelávania v problémoch: Hrozí nedostatok financií, Plavčan pripravuje zmeny

Peter Plavčan
Peter Plavčan (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Fondu na podporu vzdelávania (FNPV) hrozí nedostatok finančných prostriedkov. Ministerstvo školstva preto pripravuje zmeny v zákone o FNPV. Upraviť sa má viaczdrojové financovanie a podmienky na poskytovanie pôžičiek. Novela zákona by sa mala do legislatívneho procesu dostať v priebehu augusta.

"Základným problémom fondu pri poskytovaní pôžičiek je nedostatok finančných prostriedkov, čo sa prejavuje aj tým, že fond dokázal v akademických/školských rokoch 2013/2014 a 2014/2015 uspokojiť len necelých 60 percent žiadateľov," uvádza ministerstvo školstva v predbežnej informácii k novele zákona.

Nedostatok finančných prostriedkov podľa neho negatívne ovplyvňuje napríklad dlhodobý neúmerný pokles výnosov štátnych dlhopisov s desaťročnou splatnosťou, podľa ktorých sa stanovuje výška úročenia poskytovaných pôžičiek. Taktiež zákaz zhodnocovania voľných finančných prostriedkov fondu v komerčných bankách či nemožnosť od júna 2013 vyberať poplatky za vedenie a správu pôžičkových účtov. 

Hlavnou činnosťou FNPV je poskytovanie pôžičiek študentom vysokých škôl, pedagogickým zamestnancom, odborným zamestnancom škôl a študentom doktorandského študijného programu v dennej forme štúdia. Fond od svojho vzniku v roku 2013 poskytol pôžičky viac ako 4200 študentom a pedagógom.

Organizácia rezortu bude podporovať duálne vzdelávanie

Organizácia ministerstva školstva Štátny inštitút odborného vzdelávania bude na približne 280 stredných odborných školách uskutočňovať nasledujúce štyri školské roky národný projekt s názvom Duálne vzdelávanie a zvýšenie atraktivity a kvality odborného vzdelávania a prípravy. Primárnym výstupom projektu bude zvýšenie záujmu žiakov o vstup do odborného vzdelávania. Informovalo o tom ministerstvo školstva na svojej internetovej stránke.

Národný projekt budú spolufinancovať z prostriedkov Európskeho sociálneho fondu v rámci prioritnej osi Vzdelávanie operačného programu Ľudské zdroje. Prínosom projektu bude plošná implementácia systému duálneho vzdelávania do všetkých vhodných učebných a študijných odborov, prehĺbenie prepojenia vzťahu zamestnávateľ – stredná škola – žiak či vytvorenie jednotného informačného prostredia pre systém duálneho vzdelávania.

"Významnú úlohu bude v projekte zohrávať zvýšenie atraktivity a kvality odborného vzdelávania a prípravy, ako aj príprava inštruktorov i pedagógov, vrátane majstrov odborného výcviku. K dosiahnutiu tohto komplexného cieľa prispeje úzka spolupráca so stavovskými a profesijnými organizáciami, zamestnávateľmi, vyššími územnými celkami, základnými a strednými odbornými školami, žiakmi či rodičmi," informuje ministerstvo školstva s tým, že rezort považuje odborné vzdelávanie za kľúčový segment vzdelávania, ktorý pripravuje študentov stredných odborných škôl priamo pre potreby trhu práce. 

Viac o téme: FinancieNedostatokMinisterstvo školstva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu