Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dianie v Turecku bude mať vplyv na jeho ambície o členstve v EÚ, tvrdí Fico

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – To, čo sa udialo v Turecku po pokuse o vojenský prevrat, bude mať podľa premiéra Roberta Fica vplyv na turecké ambície stať sa členskou krajinou EÚ. Ako povedal dnes novinárom, medzi lídrami európskych štátov prevláda presvedčenie, že v čase prevratu bolo správne podporiť demokraticky zvoleného prezidenta a vládu.

„Turecko je strategický partner v oblasti migrácie. Neviem, čo by sa stalo v Európe, keby migranti z Turecka, ktorých je približne 2,5 milióna, prešli do Európy. Veríme, že všetky procesy v Turecku budú zvládnuté z hľadiska európskych pohľadov na štandardy,“ zdôraznil predseda vlády s tým, že európskym krajinám mimoriadne záleží na stabilite politického systému v Turecku, lebo je to obrovská krajina s veľkým vojenským potenciálom.

Mlčanlivosť premiéra a vlády k Turecku kritizovala opozičná poslankyňa NR SR Adriana Pčolinská (Sme rodina). Tá bola prekvapená, že v čase predsedníctva SR v Rade Európskej únie nezaznievajú z úradu predsedu vlády Roberta Fica, ale ani z nášho ministerstva zahraničných vecí kritické slová vo vzťahu k situácii v Turecku.

Pčolinská je členkou Zahraničného výboru NR SR a predsedníčkou Slovensko-tureckej parlamentnej skupiny priateľstva. „Som hlboko presvedčená, že po potlačení pokusu o vojenský prevrat dochádza k účelovým čistkám na súdoch, vo verejnej správe, v školstve. Mám dojem, že priaznivci prezidenta Erdogana využívajú súčasnú turbulentnú situáciu na likvidáciu názorových oponentov, ktorí s vojenským pučom nemali vôbec nič spoločné,“ povedala. 
Pčolinská je znepokojená rastúcim vplyvom radikálneho islamu v tureckej politike a znovuzavedením trestu smrti, ktorý v tomto prípade bude podľa nej iba primitívnym nástrojom pomsty v rukách tých, ktorí vládnu. „Súčasný vývoj ukazuje, že Turecko má bližšie k Iránu ako k Európskej únii. Verím, že Slovenská republika k tomu zaujme zrozumiteľné stanoviska. Také, aké od aktuálneho formálneho lídra EÚ očakávame,“ vyhlásila. 

Približne 1 700 príslušníkov tureckej armády vrátane 149 generálov oficiálne prepustili v reakcii na nedávny neúspešný pokus o vojenský prevrat v krajine. Turecké ozbrojené sily majú približne 350 generálov a admirálov. Turecká armáda, ktorá je v rámci Severoatlantickej aliancie druhou najväčšou, má približne 680 000 vojakov. Turecká vláda zároveň zrušila činnosť desiatok mediálnych organizácií vrátane 45 novín - celoštátnych i regionálnych - 16 televíznych a 23 rozhlasových staníc, informuje turecká agentúra Anadolu. 

Ankara tvrdí, že za pučom armádnej frakcie z 15. júla je moslimský duchovný Fethullah Gülen, žijúci v americkom exile. Udalosti si vyžiadali približne 290 mŕtvych a tisíce zatknutých pre podozrenie z účasti na príprave prevratu. Zo štátnych inštitúcií boli prepustené desaťtisíce 

Viac o téme: PrevratRobert FicoTurecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu