Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Lajčák o vízii kandidáta na tajomníka OSN: Rešpekt je v medzinárodných vzťahoch nevyhnutný

Miroslav Lajčák Zobraziť galériu (2)
Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák vo svojej vízii kandidáta na generálneho tajomníka Organizácie Spojených národov hovorí o OSN v budúcnosti ako o modernej a efektívnej organizácii, ktorá sa teší dôvere všetkých ľudí a prostredníctvom rešpektu, dialógu, súcitu a hmatateľných výsledkov dodáva všetkým svetielko nádeje.

"Rád by som zdôraznil, že rešpekt je nevyhnutným aspektom medzinárodných vzťahov," uvádza vo svojej vízii, ktorú poskytol tlačový odbor MZVaEZ SR. Vláda Slovenskej republiky už zaslala do New Yorku ministrov nominačný list na post generálneho tajomníka OSN a taktiež Lajčákovu víziu o jej budúcnosti. Podľa neho organizácia potrebuje dynamického a kreatívneho lídra, pripraveného čeliť výzvam, s ktorými sa stretávame. 

Miroslav Lajčák
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

"Naša organizácia bola postavená na ruinách druhej svetovej vojny s jasným cieľom uchovať medzinárodný mier a bezpečnosť. Tie stále zostávajú aj našimi prioritami číslo jeden," uvádza Lajčák vo svojej vízii. Okrem oblasti preventívnej diplomacie a mediácie by Miroslav Lajčák ako generálny tajomník OSN presadzoval budovanie konsenzu medzi členskými štátmi a taktiež by sa zaoberal manažmentom a riadením organizácie, aby dokázal zefektívniť jej vnútorné fungovanie. 

Lajčák vo svojej vízii upozorňuje na to, že treba zvýšiť úsilie v oblasti odzbrojovania a zastavenia šírenia zbraní hromadného ničenia. Za jednu z najdôležitejších priorít považuje to, aby sa zbrane hromadného ničenia nedostali do rúk neštátnych aktérov a teroristických skupín. "Otázka jadrového odzbrojenia je o bezpečnosti nás všetkých. V hre je príliš veľa, musíme prekonať patovú situáciu v týchto otázkach. Musíme vytvárať politickú vôľu, ktorá by nám umožnila inkluzívne rokovania," uviedol.

Za kľúčovú úlohu generálneho tajomníka OSN v úzkej spolupráci s Bezpečnostnou radou OSN považuje včasné varovanie pred akoukoľvek skutočnosťou, ktorá môže ohroziť medzinárodný mier a bezpečnosť. Varovanie je zároveň prvým krokom v prevencii konfliktov. Nulová tolerancia voči sexuálnemu násiliu, ktoré páchajú príslušníci mierových síl na civilistoch, by podľa neho mala byť nevyhnutnosťou. Jednotlivé prípady by mali byť poriadne vyšetrené a páchatelia postavení pred súd.

Okrem iného sa venoval i mladým ľudom, ako investícii do budúcnosti, nevyhnutnosti dodržiavania ľudských práv, posilneniu postavenia žien a otázke rodovej rovnosti. "Je potrebné nastaviť jasné a transparentné pravidlá, najmä v oblasti financovania, aby sa zabránilo korupcii a zneužívaniu finančných prostriedkov," uviedol Lajčák s tým, že v oblasti financovania je potrebná politika nulovej tolerancie.

Viac o téme: OSNMiroslav Lajčák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu