Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Danko sa odhodlal pomôcť Lajčákovi: Slovensko musí znieť silno, tvrdí

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) bude pri rozhovoroch so zahraničnými kolegami hľadať podporu pre ministra zahraničných vecí SR Miroslava Lajčáka (nom. Smeru-SD), ktorý kandiduje na post generálneho tajomníka Organizácie Spojených národov.

"Potrebujeme, aby hlas Slovenska zaznel silno, a je dôležité, aby sme celospoločenskú podporu potvrdili aj zahraničnopolitickou," povedal po dnešnom stretnutí s predsedom parlamentu Nórskeho kráľovstva Olemicom Thommessenom. Thommessen označil Lajčáka za dobrého kandidáta, nepovedal však, či má podporu Nórska. "Túto otázku zodpovie skôr náš minister zahraničných vecí. Ale všimli sme si, že máte veľmi dobrého kandidáta," poznamenal Thommessen.

Lajčák je jedenástym kandidátom na generálneho tajomníka OSN. Jeho nomináciu schválila slovenská vláda. Meno Pan Ki-munovho nástupcu by svet mal poznať v októbri tohto roka, keď bude predsedať Bezpečnostnej rade OSN Rusko. Nový generálny tajomník by mal vystriedať súčasného 1. januára 2017 a bude deviatym v poradí.

Aj Nórsko pomáha chodu nášho štátu

Danko ocenil nórsku finančnú pomoc prostredníctvom finančného mechanizmu EHP. "Vyjadril som obrovskú vďaku za to, že sme štátom, kde nórske spoločnosti v nie malej miere investujú, a tým napomáhajú aj chodu nášho štátu," uviedol Danko.Vyzdvihol aj vzájomnú spoluprácu krajín v oblasti vzdelávania. Šéf slovenského parlamentu by zároveň prijal ešte intenzívnejšiu spoluprácu v oblasti spoločných projektov vo výskume, rozvoji, inováciách. Partneri hovorili aj o Ukrajine a utečencoch.

Dobré vzťahy Slovenska a Nórska potvrdil aj Thommessen. Je rád, že Slovensko, hoci je to malá krajina, bude predsedať Rade Európskej únie. Úniu podľa neho čakajú veľké výzvy. "Európa a EÚ stoja pred veľkými výzvami. Je to otázka bezpečnosti, migračná kríza a ide aj o vybudovanie prosperity a silného ekonomického rastu, ktorý zabezpečí blahobyt pre občanov," povedal Thommessen. Partneri sa vo štvrtok spoločne pozrú aj do Múzea holokaustu v Seredi. Danko verí, že stretnutia predstaviteľov oboch krajín pomôžu lepšie sa spoznať a pochopiť sa.

Viac o téme: Andrej DankoMiroslav LajčákSlovenská národná strana
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu