Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Matovič si zobral do úst Fica: Osem rokov rozkrádania Slovenska, korupcia je ohlodaná na kosť

Igor Matovič
Igor Matovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predsedovi hnutia OĽaNO-NOVA Igorovi Matovičovi sa nepáči snaha novej vlády oddialiť vyrovnaný štátny rozpočet. Ako povedal Matovič dnes v parlamentnej rozprave k programovému vyhláseniu vlády, Ficove vlády neustále odsúvajú snahu dosiahnuť vyrovnaný rozpočet. Upozornil, že tretia vláda Roberta Fica sľubuje vyrovnaný rozpočet v roku 2020, teda o 12 rokov ako pôvodne prvá Ficova vláda sľúbila.

„Ak ohlodáte korupciu na kosť, potom si pýtajte súhlas opozície, aby sa mohli strategické investície robiť na úkor štátneho dlhu. Máte za sebou osem rokov bezbrehého rozkrádania Slovenska,“ vyhlásil Matovič.

Matovič sa nečuduje, že štátny tajomník na ministerstve práce Ivan Švejna prezentuje, že dôchodky budú v budúcnosti nižšie, pričom to nikto nedementuje. „To znamená, že ide o oficiálny postoj vlády,“ povedal s tým, že keď niekto rozkráda tri miliardy ročne, musí na to niekto doplatiť. „Donekonečna sa nedajú zakrývať zlodejiny tým, že sa bude zadlžovať štát. Doplatia na to dôchodcovia, ktorí volili Smer a ktorým Smer zvýšil dôchodok o 1,9 eura,“ konštatoval. 

Poslanec Smeru Juraj Blanár Matoviča kritizoval, že vo vláde Ivety Radičovej proti zvyšovaniu štátneho dlhu nebojoval. „Zlodej druhému zlodejovi neuverí, že nekradne. Klamár neuverí druhému, že neklame,“ vyhlásil. „Boli sme len apendixom Radičovej vlády,“ odpovedal mu Matovič, pričom zdôraznil, že on nie je zlodej. 

Opozičná poslankyňa Veronika Remišová (OĽaNO) ocenila v rozprave, že vláda chce posilniť analytické kapacity. Upozornila, že na ministerstve financií sa výsledky dostavili. Pozitívne vníma aj zverejňovanie všetkých dokumentov vlády, ale pripomenula problémy so zverejním štúdie na PPP obchvatu Bratislavy.

Remišová zároveň upozornila, že kontrola vlády zo strany opozície je takmer nemožná, pretože opozícia nemôže podať ani podnet na Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ). To by sa podľa nej mohlo zmeniť. Opozičnej poslankyni sa pozdáva aj ambícia ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej začleniť prokuratúru do justičného systému. „Ak koalícia príde so zmysluplnou reformou prokuratúry, desať hlasov z radov opozície by sa našlo,“ prisľúbila.

Viac o téme: Programové vyhlásenie vládyRobert FicoIgor Matovič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu