Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Poslanci OĽaNO-NOVA chcú sfunkčniť zákon o preukazovaní pôvodu majetku: Naposledy to Smer odmietol

Predseda hnutia OĽaNO - NOVA Igor Matovič
Predseda hnutia OĽaNO - NOVA Igor Matovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Sfunkčniť zákon o preukazovaní pôvodu majetku chce opozičné hnutie OĽaNO-NOVA. Poslanci obyčajných ľudí upozorňujú, že terajšia právna úprava je nefunkčná aj z toho dôvodu, že sa dá ľahko obísť. Návrh novely OĽaNO-NOVA zakotvuje princíp, aby sa za legálny príjem nepovažoval príjem z tzv. neobvyklých obchodných operácií, ktoré sú v slovenskej legislatívne presne definované v právnej úprave boja proti praniu špinavých peňazí.

Právna norma definuje základné pojmy, pričom pri pojme „nelegálny príjem“ sa navrhuje ustanoviť vyvrátiteľnú domnienku nelegálnosti príjmu aj v tých prípadoch, keď spôsob jeho nadobudnutia nie je preukázaný a tiež vtedy, ak ide o taký neobvyklý príjem, vzhľadom na všetky okolnosti prípadu, že je odôvodnené predpokladať, že ide o príjem získaný konaním porovnateľným s legalizáciou príjmov z trestnej činnosti. 

Zároveň by sa mal doplniť Trestný zákon, a to o úpravu, na základe ktorej ak by bola osoba uznaná za vinnú zo spáchania závažných zločinov, bola by táto osoba povinná preukázať, ktorý svoj majetok získala z legálnych príjmov. Ak by toto dôkazné bremeno neuniesla, majetok by mohol byť postihnutý trestom prepadnutia majetku. 

Parlament schválil zákon o preukazovaní pôvodu majetku v roku 2005. Navrhoval ho vtedajší opozičný poslanec a predseda Smeru-SD Robert Fico. Zákon mal pozastavenú účinnosť, lebo bol napadnutý na ústavnom súde. Ústavný súd v roku 2008 označil zákon o preukazovaní pôvodu majetku z roku 2005 za protiústavný, a to v oblastiach retroaktivity a presunu dôkazného bremena na fyzické a právnické osoby. V roku 2010 prvá vláda Roberta Fica schválila vynovenú právnu normu o preukazovaní pôvodu majetku. Zatiaľ podľa nej nebol nikto odsúdený. Zákon o preukazovaní pôvodu majetku z roku 2010 hovorí o tom, že ak má niekto o pol milióna eur vyšší majetok, ako sú jeho legálne príjmy, môže tento nelegálne nadobudnutý majetok prepadnúť v prospech štátu. 

Návrhom sa bude parlament zaoberať na májovej schôdzi. Obyčajní ľudia sa snažili o úpravu zákona o preukazovaní pôvodu majetku aj v minulom volebnom období. Vtedajšia vládna strana Smer-SD zmeny odmietla.

Viac o téme: OĽaNO-NOVAZákon o preukazovaní pôvodu majetku
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu