Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Žitňanská o problémoch v súdnictve a extrémizme: Toto je jej TOP prioritou

Lucia Žitňanská
Lucia Žitňanská (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Nízka dôvera v súdnictvo môže byť jednou z príčin, že narastá politický extrémizmus. Domnieva sa ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd). Nová vláda a ona osobne preto musí v tejto oblasti podať výkon, uviedla v dnešnej diskusnej relácii TA3 V politike.

Za zásadné Žitňanská považuje zvýšiť efektívnosť súdnictva a zrýchliť súdne konania. Vláda podľa nej zníži zaťaženosť súdov, aby sa mohli koncentrovať na spory a podporí špecializáciu súdov a sudcov. Pripomenula, že z 1,04 milióna prípadov, ktoré prišli na súdy v roku 2015, bolo viac ako 540.000 návrhov na začatie exekučných konaní. Celkovo dnes na súdoch ležia tri milióny exekučných spisov.      

"Musíme vyriešiť obrovskú záťaž, ktorú dnes máme na súdoch, ktorá spôsobuje obrovské problémy a vo výsledku na to dopláca napríklad každý jeden podnikateľ, ktorý príde s faktúrou na súd," uviedla Žitňanská. Podľa nej je potrebné "absolútne prekopať" exekučné konanie, aby súdy nerobili administratívnu prácu. Sociálny problém, ktorý exekúcie predstavujú, chce zase vyriešiť novými pravidlami oddlženia.

Najväčšou prioritou pre staronovú ministerku spravodlivosti na začiatku jej pôsobenia bude pripravenie návrhu nového protischránkového zákona. Ten mieni predložiť v priebehu prvých dvoch mesiacov. V platnosti podľa Žitňanskej ostane verejný register konečných užívateľov výhod, sprísnia sa však sankcie za uvádzanie nepravdivých údajov v ňom a zlepšia sa nástroje na kontrolu.

"V tejto šírke by mal byť takzvaný protischránkový zákon vyňatý zo zákona o verejnom obstarávaní a mal by to byť samostatný zákon práve preto, že sa nebude týkať len verejných obstarávaní, ale plošne akéhokoľvek nakladania s verejnými zdrojmi," ozrejmila.

"Predložím právnu úpravu, ktorá bude najlepšia, akú dokážem v tejto fáze predložiť a očakávam, že účinný protischránkový zákon bude prijatý," doplnila. Žitňanská si myslí, že Slovensko skôr či neskôr bude potrebovať systémovú zmenu nastavenia prokuratúry. Tá vyžaduje zmenu ústavy.

"Takáto diskusia by sa otvoriť mala," zdôraznila Žitňanská s tým, že na zásadnú zmenu nie je v súčasnosti všeobecná podpora. "Na revolučnú zmenu prokuratúry to nie je, pretože taká väčšina vo vláde a v parlamente dnes neexistuje," vysvetlila ministerka, ktorá je za transformáciu prokuratúry na štátne zastupiteľstvo.

Viac o téme: SúdnictvoLucia Žitňanská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu