Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Dočkáme sa počas nedieľ a sviatkov zavretých obchodov? SNS je rozhodne za

BRATISLAVA - Slovenská národná strana (SNS) by bola za zatvorenie obchodov počas štátnych sviatkov aj nedieľ. Most-Híd to zatiaľ nepovažuje za silný spoločenský problém. Poukazuje na Maďarsko, kde nedeľný predaj zakázali a neskôr zrušili. Smer-SD zaujme stanovisko po programovom vyhlásení vlády. #Sieť sa zatiaľ nevyjadrila.

SNS pripomenula, že v minulosti už podporila iniciatívy za zákaz práce v nedeľu. "Už pred niekoľkými rokmi SNS navrhla novelu Zákonníka práce, ktorá by upravovala prácu v nedeľu a vo sviatky. Podľa SNS kampaň proti nedeľnej práci nepoukazuje len na činnosť hypermarketov, ale aj na prácu v stavebníctve či v iných oblastiach, kde prevádzka počas siedmeho dňa v týždni nie je nevyhnutná. V súčasnosti môže byť táto téma výsledkom dohody koaličných partnerov," uviedla tlačová tajomníčka národniarov Zuzana Kohútková.

Most-Híd o téme nerokoval. "V prípade, že sa to stane, budeme sa s ňou určite zaoberať. Sme presvedčení, že k rozhodnutiu v tejto téme má dôjsť až po širokej diskusii. Negatívnym príkladom môže byť Maďarsko, kde pred pár rokmi zakázali nedeľný predaj, a tento týždeň svoje rozhodnutie tá istá vláda zrušila," reagoval hovorca Mosta-Híd András Nagy.

V súčasnosti by odbory chceli opäť rozprúdiť odbornú diskusiu o možnosti zatvorenia obchodov počas štátnych sviatkov či nedieľ. V minulosti sa im takýto návrh už niekoľkokrát nepodarilo presadiť, najnovšie by tak chceli najprv nájsť spoločnú reč so samotnými obchodníkmi a dohodnúť sa s nimi na vzájomnom kompromise. Na začiatok by preto chceli vyrokovať aspoň zatvorenie obchodov počas štátnych sviatkov.

Momentálne musia byť na Slovensku obchody zatvorené zo zákona celkovo 3,5 dňa. A to na Nový rok, Veľkonočnú nedeľu, na Prvý sviatok vianočný a na Štedrý deň od 12.00 h. Keby sa k týmto dňom pridali ešte zvyšné sviatky, pribudlo by ďalších 12 dní do roka, počas ktorých by boli obchody zatvorené. 

Viac o téme: SNSMost-Híd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu