Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Bugár sa s koalíciou na niektorých veciach nezhodol: Kollár sa znovu pustil do vlády

Béla Bugár
Béla Bugár (Zdroj: SITA/Marek Mrviš)

BRATISLAVA - Podpredseda Národnej rady (NR) SR Béla Bugár (Most-Híd) považuje Programové vyhlásenie vlády, o ktorom začne v pondelok (18.4.) diskusia v parlamente, za dostatočne dobrý dokument. Podľa neho sa tam dostali veci, ktoré jeho strana pri predchádzajúcich koalíciách nedokázala presadiť.

"Je to dostatočne ambiciózny dokument," podčiarkol. Pripustil však, že pri niektorých otázkach sa strany Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť zatiaľ dohodnúť nevedeli. Napríklad sa to týka dvojitého štátneho občianstva. Myslí si ale, že sa táto problematika môže počas štyroch rokov začať riešiť v prípade, ak sa na tom koalícia dohodne. Podobný postup očakáva v otázke stiahnutia žaloby SR na rozhodnutie o spôsobe hlasovania o migračných kvótach. "Vidíme možnosť riešiť to v budúcnosti, možno do pol roka. Sú veci, ktoré ešte neboli doriešené," zdôraznil.

Pre predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS) je zadosťučinením, že sa do programového vyhlásenia dostali rôzne opatrenia pravicového charakteru. Je rád, že vzniklo na základe konsenzu. Zopakoval, že jeho strane sa podarilo presadiť 80 až 90 percent z toho, s čím išla do volieb. Upozornil ale na to, že strany museli spraviť ústupky pri historicky citlivých veciach, ktoré nechceli otvárať.

Poslanec Národnej rady SR Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA) označil dokument za slohové cvičenie. "Spôsob vzniku koalície aj vládny program nasvedčuje, že je tu zlepenec oligarchov. Sú v ňom marginálne veci, v princípe sa všetko necháva na druhý polčas volebného obdobia," priblížil. Uznal, že sa v ňom dajú nájsť i dobré zmeny, tie ale považuje za kozmetické. Týka sa to napríklad súdnictva. "Ak hovoríte o zlepenci oligarchov, tak si dávajte pozor na jazyk. Ak mňa považujete za oligarchu, tak môžete mať obrovské problémy," adresoval Bugár Lipšicovi. Ten však trval na svojich slovách.

Podľa Borisa Kollára (Sme rodina) je aktuálne programové vyhlásenie podobné ako predchádzajúce vyhlásenia za vlády Smeru-SD. "Nie sú tam konkrétnosti," podotkol s tým, že išiel do politiky pre to, aby sa zmenil systém biznisových strán. "Ale v programovom vyhlásení sme nenašli nič, čo by naznačovalo, že by sa to mohlo zmeniť. Sú len krásne 'omaľovánky'," podčiarkol.

Viac o téme: Béla Bugár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu