Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Poslanecké výbory možno čakajú podstatné zmeny: Beblavý s Lipšicom podali námietku

Miroslav Beblavý
Miroslav Beblavý (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Hoci poslanci o parlamentných výboroch rozhodovali pred necelým mesiacom na ustanovujúcej schôdzi Národnej rady, obsadenie niektorých výborov sa ešte môže zmeniť. Námietku voči zloženiu výborov vzniesli napríklad zákonodarcovia Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA) a Miroslav Beblavý (nezaradený).

Vládna koalícia Smer-SD, SNS, Most-Híd a Sieť podľa Lipšica pri zložení parlamentných výborov nerešpektuje rozloženie síl v Národnej rade SR. Lipšic ako príklad spomenul brannobezpečnostný výbor, ktorý považuje za kľúčový pri riešení káuz a korupčného konania. V predchádzajúcom volebnom období, keď mal vládny Smer-SD v parlamente podporu 83 poslancov, bolo zloženie brannobezpečnostného výboru v pomere 7:6 medzi koaličnými a opozičnými poslancami. Teraz má nová štvorkoalícia nižšiu podporu, a to 81 zákonodarcov, ale zloženie brannobezpečnostného výboru by malo byť 7:5 medzi koalíciou a opozíciou.

„Táto super väčšina pre koalíciu v brannobezpečnostnom výbore nezodpovedá pomerom síl v pléne národnej rady. Považujem to za neakceptovateľné a za návrat do dôb mečiarizmu,“ povedal v pléne počas ustanovujúcej schôdze Lipšic. Poslancom navrhol, aby brannobezpečnostný výbor pôsobil ako predtým, teda so siedmimi vládnymi a šiestimi opozičnými poslancami. Podľa Lipšicovho návrhu by mal poslanec za OĽaNO-NOVA Gábor Grendel posilniť brannobezpečnostný výbor, súčasne by odišiel z výboru pre verejnú správu. 

Nezaradený poslanec Miroslav Beblavý zasa predniesol žiadosť, aby ho preradili zo zahraničného výboru do výboru pre financie a rozpočet. Beblavý argumentoval, že chce pracovať v oblasti, ktorej sa dlhodobo venuje. S podporou postupne oslovil viacerých parlamentných kolegov, s ktorými v minulosti spolupracoval. Nespokojní sú aj nezaradení Zsolt Simon, ktorý sa tiež „nedobrovoľne“ stal členom zahraničného výboru či Simona Petrík, ktorá by chcela pôsobiť v ľudskoprávnom výbore, zaradená je však vo výbore pre kultúru a médiá. 

Predseda parlamentu Andrej Danko sľúbil, že obsadením parlamentných výborov sa budú poslanci zaoberať aj na najbližšej schôdzi parlamentu. Tá sa začne v pondelok 18. apríla. Zaradenie poslancov do výborov by sa podľa predsedu parlamentu malo vyriešiť konsenzom všetkých parlamentných strán. Danko zároveň nezaradeným poslancom pripomenul, že každý z nich bol zvolený za nejakú politickú stranu. „Ak by malo prísť na rokovanie 150 poslancov a každý by mal svoju požiadavku, nezložili by sme parlament. Sú tu nejaké mechanizmy,“ konštatoval predseda národnej rady.

Viac o téme: Daniel LipšicMiroslav Beblavý
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu