Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

ONLINE Je to definitívne, koalícia si rozdelila ministerstvá: Pozrite, vláda plná prekvapení!

Robert Fico s koaličnými partnermi rozdali karty. Zobraziť galériu (17)
Robert Fico s koaličnými partnermi rozdali karty. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Koaličné rokovanie pokračuje dnes rozdeľovaním postov a personálnymi otázkami. Smer by mal dostať podľa najnovších informácií 7 postov, SNS 3, Most 2 a #Sieť iba 1 rezort. Už sú známe prvé mená, ktoré obsadia ministerstvá. Sledujte s nami minútu po minúte.

Rokovania pokračujú od 12:00 na Úrade vlády

Rozdelenie ministerstiev má byť 7 (Smer), 3 (SNS), 2 (Most), 1 (#Sieť)

Predbežné rozdelenie vládnych postov

Premiér: Robert Fico (Smer)

Predseda parlamentu: Andrej Danko (SNS)

Minister financií: Peter Kažimír (Smer)

Minister práce: Ján Richter (Smer)

Minister vnútra: Robert Kaliňák (Smer)

Minister kultúry: Ján Podmanický (Smer)

Minister zahraničných vecí: Miroslav Lajčák (Smer)

Minister obrany: Zatiaľ neznámy (SNS)

Minister zdravotníctva: Zatiaľ neznámy (Smer)

Minister školstva: Zatiaľ neznámy (SNS)

Minister pôdohospodárstva: Zatiaľ neznámy (SNS)

Minister hospodárstva: Zatiaľ neznámy (Smer)

Minister spravodlivosti: Lucia Žitňanská (Most)

Minister životného prostredia: Lászlo Solymos (Most)

Minister dopravy: Zatiaľ neznámy (#Sieť)

Situáciu sledujeme ONLINE

18:55 Matovič: Sieti a Mostu ide o podiel na lupe

Hlavná programová náplň, pre ktorú strany Most-Híd a Sieť prijali miesto v rodiacej sa tretej vláde Roberta Fica, je podľa predsedu OĽaNO-NOVA Igora Matoviča rozkrádanie eurofondov počas nastávajúcich štyroch rokov. „Ministerstvá dopravy a životného prostredia patria k rezortom, v ktorých sa čerpajú eurofondy v najvýraznejšej miere. Podľa toho, čo si obe strany vybrali, dokázali, že im nejde o pozitívnu zmenu na Slovensku, ale len o podiel na lupe,“ vyhlásil Matovič. „Počet ministerstiev, ktoré dostali Most-Híd a Sieť vo vláde Roberta Fica, zodpovedá tomu, ako hlboko pri tejto zrade klesli,“ skonštatoval.

18:50 V školstve bude mať SNS ťažkú úlohu

Podľa politológa Jána Baránka treba v školstve riešiť najmä veľa zbytočných vysokých škôl a normatív na žiaka v základných a stredných školách. "Je tam veľmi nepopulárna úloha pre SNS, a to redukcia škôl. Síce sú zriaďovatelia jasní, ale ministerstvo školstva by sa malo orientovať na redukciu škôl, keďže tam vzniká prezamestnanosť. S redukciou by muselo prísť prepúšťanie, ale na druhej by sa reálne mohli zvýšiť platy učiteľov aj nepedagogických zamestnancov," dodal Baránek. 

ONLINE Je to definitívne,
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA)

18:45 Zdravotníctvo nikto nechcel, pre Smer je to šanca

Politológ Ján Baránek hovorí, že rezort zdravotníctva pravdepodobne žiadna strana nechcela. "Nech sa Smer vysporiada s tými skupinami, ktoré sú stále v pozadí zdravotníctva. Takže z tohto pohľadu to má logiku," povedal Baránek s tým, že práve v zdravotníctve by bola dobrá krížová kontrola. "Finančné pozadie v zdravotníctve sa neodstránilo odchodom Pavla Pašku z parlamentu," hovorí Baránek, podľa ktorého Smer práve pri zdravotníctve môže dokázať, že to so zmenou politiky a bojom proti korupcii myslí vážne. 

ONLINE Je to definitívne,
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA)

18:40 Sieť mala určite vyššie požiadavky, no nemôže vyskakovať

Rozdelenie ministerstiev medzi Smer-SD, SNS, Most-Híd a Sieť je celkom logické a nie je tam nič prekvapujúce. Štyri strany si totiž podelili ekonomické rezorty tak, aby ich mal každý. "Strana Sieť mala určite vyššie požiadavky. Sieť však nie je v pozícii, že by mohli vyskakovať," povedal politológ Ján Baránek s tým, že doprava je však silný rezort. 

18:35 Problémové rezorty dostanú strany, ktoré zlyhali, tvrdí Sulík

Rezorty, v ktorých sú najväčšie problémy, ako napríklad rezort zdravotníctva, školstva, vnútra a hospodárstva, obsadia nominanti strán, ktoré už v minulosti pri ich riadení závažne zlyhali, myslí si predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík. „Mám na mysli Smer-SD a SNS. Vidíme, že strana Sieť bude vo vláde Roberta Fica úplným outsiderom. Spolu s vágnymi a v niektorých prípadoch aj pomýlenými prioritami tohto zoskupenia tak už dnes vidíme predobraz vlády, ktorá nedokáže riešiť závažné spoločenské problémy vrátane boja s korupciou a klientelizmom,“ reagoval Sulík na vládnu dohodu. 

17:30 Fico che dohodu čo najskôr predložiť prezidentovi

"Dosiahli sme dohodu o vôli vytvoriť vládnu koalíciu a o úprave vnútorných pomerov v NR SR a vláde. Dohodu predložím v čo najkratšom čase prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi, aby sme mu umožnili stanoviť termín ustanovujúcej schôdze NR SR," povedal Fico.

ONLINE Je to definitívne,
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA)

17:30 Opozícia bude mať podpredsedu parlamentu a kontolné výbory

Podpredsedom Národnej rady SR bude nominant Smeru-SD, takisto jeden za Most-Híd a jeden za stranu Sieť. Ako Fico povedal, jeden nominant na podpredsedu parlamentu bude patriť opozícii. Strany sa dohodli i na parlamentných výboroch, pričom na ich vedení sa podľa jeho slov nič nezmenilo. „Budeme pokračovať v tradícii tak, ako to bolo doteraz,“ povedal. Kontrolné výbory pripadnú opozícii, ostatné si rozdelia v primeranom pomere. 

17:30 Robert Fico oznámil oficiálne výsledky rokovaní

Strany Smer a SNS si oproti pôvodným informáciám vymenili ministerstvá hospodárstva a obrany. Ministrom hospodárstva bude niekto zo Smeru, ministerstvo obrany obsadí SNS. Kreslo ministra zdravotníctva sprevádzali dohady. Nakoniec naň zasadne nominant Smeru. Ten obsadí aj post vicepremiéra pre investície. 

ONLINE Je to definitívne,
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA)

16:30 Kiska odsúdil Kotlebu

"Je neprípustné, aby niekto ako pán Kotleba z pozície moci prerušil a zakázal pokračovať v divadelnom predstavení. A dokonca podával trestné oznámenie na divadelníkov kvôli obsahu divadelnej hry. To je konanie za hranicou slušnej a slobodnej spoločnosti," myslí si Kiska.

 

NEPRÍPUSTNÉ KONANIENie každá divadelná hra nám musí vyhovovať, nie z každého filmu odchádzame z kina spokojní. A mnohým...

Posted by Andrej Kiska on 16. marec 2016

14:42 Šéf parlamentu Andrej Danko

Národnú radu SR má viesť predseda SNS Andrej Danko. Podpredsedami majú byť Marek Maďarič, Béla Bugár a predseda Siete Radoslav Procházka.

Béla Bugár (vľavo) a
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

14:41 Doprava pre #Sieť

Sieti pripadne jediné ministerstvo, a to dopravy.

14:40 Životné prostredie pre Solymosa

Strana Bélu Bugára navrhne aj ministra životného prostredia, ktorým má byť László Solymos.

László Solymos
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA)

14:39 Žitňanská šéfkou spravodlivosti

Ministerkou spravodlivosti za Most-Híd sa stane podpredsedníčka strany Lucia Žitňanská.

Lucia Žitňanská
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA)

14:38 Národniari budú mať hospodárstvo, školstvo a pôdohospodárstvo

SNS pripadne rezort hospodárstva, školstva a pôdohospodárstva.

14:37 Nikto nechce zdravotníctvo

Ak koaliční partneri nebudú ochotní nominovať nového ministra zdravotníctva, aj tento rezort pripadne pod gesciu Smeru. Ten tam bude chcieť nájsť ako ministra odborníka, ktorý nemusí byť členom strany. Post vicepremiéra pre investície má byť zrušený.

14:36 Ministerstvo obrany pre Smer

Smeru pripadne aj rezort obrany.

14:34 Kultúra pre Podmanického

Na ministerstve kultúry by mal Mareka Maďariča vystriedať starosta obce Stará Bystrica a dlhoročný poslanec NR SR Ján Podmanický.

Ján Podmanický
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA)

14:32 Ministerstvo financií a práce ostane Smeru

Členmi vlády za Smer-SD majú zostať aj Peter Kažimír ako minister financií a minister práce Ján Richter.

ONLINE Je to definitívne,
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA)

14:30 Most a Sieť nepochodili, vo vláde bude Fico i Kaliňák

Strany Most-Híd a Sieť nepochodili na koaličných rokovaniach so svojimi personálnymi výhradami k premiérovi Robertovi Ficovi a Robertovi Kaliňákovi. Obaja si svoje posty zachovajú aj v novej vláde.

ONLINE Je to definitívne,
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA)

14:00 Na rokovanie predsedníctva Zsolta Simona nepozvali

Na dnešnom rokovaní predsedníctva Most-Híd nebol Zsolt Simon. „Nedostal som žiadne oznámenie, alebo pozvánku, že dnes rokuje predsedníctvo,“ povedal Simon. Predsedníctvo dnes podľa Bélu Bugára odobrilo postup vyjednávacej delegácie na rokovaniach so Smerom, SNS a Sieťou.

ONLINE Je to definitívne,
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA/Marek Mrviš)

13:28 Spor o ministerstvo zdravotníctva

Novorodiaca sa vládna koalícia sa nevie dohodnúť na obsadení postu ministra zdravotníctva. Partneri sa na ňom pri rokovaní zasekli. Smer-SD podľa informácií agentúry SITA ponúkol vzhľadom na kritiku túto pozíciu partnerom, ale tí ju odmietajú, a to aj napriek tomu, že aj oni vedenie rezortu v minulom volebnom období kritizovali.

12:56 Sulík predpovedá úpadok Slovenska

Priority ďalšej vlády Roberta Fica predznamenávajú podľa predsedu SaS Richarda Sulíka stagnáciu a pokračujúci úpadok. „Nedajú sa očakávať žiadne zásadné zmeny v školstve, zdravotníctve, v justícii, pri zlepšovaní podnikateľského prostredia, pri riešení segregovaných rómskych spoločenstiev a v boji s korupciou,“ vyhlásil.

ONLINE Je to definitívne,
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: TASR)

12:51 Rozhodujú aj o štátnych tajomníkoch a šéfoch štátnych podnikov

Novorodiaca sa vládna koalícia bude dnes pokračovať v rokovaní o obsadení postov ministrov, štátnych tajomníkov i šéfov rôznych štátnych podnikov.

12:50 Most-Híd vo vláde musí schváliť Republiková rada

Vstup Mosta-Híd do novej vládnej koalície musí odobriť Republiková rada. Dnes to po rokovaní predsedníctva strany uviedol novinárom jej predseda Béla Bugár. Republiková rada by mala rokovať v sobotu. Predsedníctvo dnes podľa Bugára odobrilo postup vyjednávacej delegácie na rokovaniach so Smerom, SNS a Sieťou.

12:25 Matovič bude mať tlačovku

Brífing hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽaNO - NOVA) za účasti Igora Matoviča a Daniela Lipšica na tému: Ako budúci minister vnútra kryje daňové podvody svojich priateľov bude dnes o 15:00.

12:21 Bugár vraj nechce Fica ani Kaliňáka

Delegácie prišli na úrad vlády po 12. hodine, s novinármi hovoriť nechceli. Líder Mosta-Híd Béla Bugár sa odmietol vyjadriť k údajnej požiadavke pravice, aby Robert Fico (Smer-SD) nebol premiérom a Robert Kaliňák (Smer-SD) ministrom vnútra.

ONLINE Je to definitívne,
Zobraziť galériu (17)

12:14 Prvé nominácie

Most-Híd nominuje ministrov spravodlivosti a životného prostredia a #Sieť ministra dopravy. Národniarom z SNS by mala tiež patriť funkcia predsedu NR SR.

12:11 Smer chce vnútro

Najsilnejšia strana Smer-SD by mala mať pod gesciou ministerstvá vnútra, financií, zahraničných vecí, zdravotníctva, kultúry a práce. SNS má nominovať ministrov pôdohospodárstva a školstva. Otázne je ešte rozdelenie rezortov obrany a hospodárstva medzi Smerom-SD a SNS.

12:11 Procházka sa vyhol novinárom

Procházka dorazil na Úrad vlády bočným vchodom.

ONLINE Je to definitívne,
Zobraziť galériu (17)

12:10 Bugár prišiel medzi prvými

Na Úrad vlády dorazil medzi prvými šéf Most-Híd Béla Bugár. Odmietol odpovedať na otázky novinárov.

12:00 Rozdelenie ministerstiev

Štvoricu strán Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť dnes čaká definitívne rozhodnutie o rozdelení ministerstiev. Podľa informácií TASR by mal počet ministerstiev vo vláde vyjadrovať pomer 7:3:2:1.

ONLINE Je to definitívne,
Zobraziť galériu (17)

11:50 Rokovania pokračujú

Rokovanie trojčlenných delegácií Smeru, SNS, Mosta-Híd pokračujú o 12:00 na Úrade vlády. Informovala o tom Ľubica Končalová z tlačového odboru Smeru.

Viac o téme: VládaKoalíciaSmerSNSMostVoľby 2016#Sieť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu