Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Škandálmi ovenčený Paška stále žije! FOTO Po dlhých mesiacoch sa ukázal na verejnosti

Pavol Paška s manželkou po dlhom čase na verejnosti. Zobraziť galériu (7)
Pavol Paška s manželkou po dlhom čase na verejnosti. (Zdroj: Miroslav Vacula)

KOŠICE – Bývalý predseda parlamentu Pavol Paška sa po dlhých mesiacoch ukázal na verejnosti. Prijal pozvanie exprezidenta Rudolfa Schustera, ktorý v pondelok (2.5.) prezentoval vo Východoslovenskej galérií svoju novú knihu „Hlavná“ o rekonštrukcii centra Košíc v rokoch 1995 až 1996.

P. Paška nachvíľu zatienil hostiteľa, keď sa objavil na prezentácií. Okamžite sa stal centrom pozornosti prítomných fotografov a novinárov. Prišiel sám s médiami sa nebavil, ale vrelo sa zvítal s Rudolfom Schusterom a predstaviteľmi mesta a kraja. Potom si sadol s pokerovým výrazom v tvári do predného radu medzi čestných hostí. R. Schuster mu potom osobne odovzdal svoju novú knihu aj s venovaním.

Škandálmi ovenčený Paška stále
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

Na predstavení knihy, ktorú R. Schuster napísal ako faktografické dielo s množstvom fotografii Košíc pred rekonštrukciou, počas rekonštrukcie a po nej, nechýbal ani primátor Košíc Richard Raši, viceprimátorka Renáta Lenártová aj predseda Košického samosprávneho kraja Zdenko Trebuľa.

Ťažká kniha

Kniha „Hlavná“ je skutočným skvostom. Už na prvý pohľad je jasné, že rekonštrukcia Hlavnej bola srdcovka vtedajšieho primátora Rudolfa Schustera. Množstvo obrazového materiálu, ako aj písaného textu v troch jazykových mutáciach – v slovenčine, angličtine a ruštine sa odrazilo i na hmotnosti knihy.

Škandálmi ovenčený Paška stále
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

„Moje cestopisy vážia 2 kila a táto kniha váži 3 a pol kila,“  hovorí Schuster. Rekonštrukcia Hlavnej začala v máji 1995 a skončila v októbri 1996. „Trval som na tom, aby bola do maratónu ukončená,“ spomína. Mnohí občania si pamätajú, že Schuster robil kontrolné dni každý deň ráno a bol na dodávateľov stavby veľmi ostrý. Tieto časy sme si pripomenuli v dokumentárnom filme „Kontrolný deň“, ktorý mal premiéru práve na prezentácií knihy.

Škandálmi ovenčený Paška stále
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

Okrem rekonštrukcie, je venovaný aj unikátnej hrajúcej fontáne, ktorú „dotiahol“ do Košíc z ruského mesta Vladimít, práve Schuster. „Ťažko som získal technológiu, ale nakoniec sa mi to podarilo,“ hovorí a dodáva: „Knihu vydávam i preto, aby som nielen pripomenul našim Košičanom, ako sme sa spoločne snažili o zachovanie pôvodnej krásnej historickej tváre nášho mesta na začiatku 20. Storočia, ale hlavne preto, aby sme nezabudli na všetkých tých, ktorí stáli pri zrode tejto myšlienky, ani na tých, ktorí pomohli toto náročné nie každodenné dielo realizovať.“ 

Viac o téme: Rudolf SchusterPavola Paška
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu