Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ficov plán vychádza: S Bugárom sa dohodli na ďalšom rokovaní, Sieť sa pridá

Robert Fico Zobraziť galériu (7)
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Premiér SR a predseda strany Smer-SD Robert Fico, ktorý je poverený zostavením novej vlády, už poslal pozvanie na rokovanie predsedovi strany Most-Híd Bélovi Bugárovi, ako aj predsedovi strany Sieť Radoslavovi Procházkovi, ktorí toto pozvanie prijali.

 

19:15 "Išlo o prvé stretnutie, dnes sme si vymenili názory na základné programové priority a prišli sme k záveru, že sme nenašli otázku, ktorá by nás rozdeľovala do takej miery, že by sme nevedeli pokračovať v tomto procese," povedal Fico na margo stretnutia s Procházkom a oznámil, že zajtra o 15.00 ho čaká stretnutie s Dankom, Bugárom a Procházkom.

Procházka vysvetlil, že na stretnutí trval na tom, aby opozícia mala reálnu kontrolu nad mocou a doplnil sa vyšetrovací tím spisu Gorila. "Nenašli sme v debate o týchto požiadavkách dôvod nestretnúť sa zajtra," uviedol Procházka.

18:10 "Obidve strany prejavili záujem pokračovať v rokovaní o zostavení stabilnej vlády," uviedol Fico na úvod a dodal, že sa s Bugárom zhodli na tom, že nič neprekáža ich ďalšej spolupráci. Tieto slová potvrdil aj predseda strany Most-Híd a dodal, že zajtra budú v rokovaniach pokračovať, zrejme aj v rozšírenom zložení.

Ficov plán vychádza: S
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TA3)

Ak strana #Sieť dostane pozvánku od Smeru-SD na povolebné rokovania, je pripravená ju prijať a zúčastniť sa na nich. Po dnešnom rokovaní Predsedníctva #Siete to uviedol podpredseda strany Andrej Hrnčiar. Táto pozvánka prišla, strana chce rokovať najmä o programových prioritách.

Podľa #Siete je po sneme SNS zrejmé, že Slovensko má len dve možnosti, a to vládu opierajúcu sa o parlamentnú väčšinu alebo úradnícku vládu, ktorá krajinu povedie k predčasným voľbám. "Predsedníctvo #Siete konštatovalo, že pre posúdenie, ktorá z týchto možností je pre SR užitočnejšia, potrebuje vedenie strany oficiálne stretnutie s vedením Smeru-SD, SNS a Mosta-Híd," dodal dnes Hrnčiar.

Miroslav Beblavý, Radoslav Procházka
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Zároveň dalo predsedníctvo mandát predsedovi a podpredsedom strany na vedenie rokovaní o jej ôsmich prioritách doplnených o ďalšie dve požiadavky. A to účasť opozície na kontrole moci, najmä v zdravotníctve a doplnenie vyšetrovacieho tímu Gorila. Podľa Hrnčiara bolo uznesenie prijaté jednomyseľne. Na zasadnutí sa nezúčastnila Katarína Macháčková a Miroslav Beblavý, ktorý je na dovolenke.

Výsledkom volieb nemôže byť úradnícka vláda

Výsledkom demokratických parlamentných volieb nemôže byť úradnícka vláda a pre Slovensko takáto vláda nepredstavuje riešenie. Popiera totiž základné princípy demokratického parlamentného systému, na ktorých Slovensko stojí. V diskusnej relácií RTVS O 5 minút 12 to povedal premiér Robert Fico (Smer-SD). Zdá sa, že robí všetko preto, aby sa tak nestalo.

Vláda odborníkov by podľa Fica nebola schopná prijímať žiadne rozhodnutia a momentálne predstavuje najnebezpečnejšie úvahy. "To je pre nás neprijateľná predstava. My musíme urobiť všetko preto, aby vznikla normálna stabilná vláda," skonštatoval predseda strany Smer-SD. Momentálne je potenciál a priestor na zostavenie vlády, ktorá bude mať podľa jeho slov pomerne komplikovaný život, lebo bude mať  "viac členov". "Budú preto medzi sebou musieť intenzívnejšie komunikovať, hľadať rôzne prieniky. Chcem urobiť maximum pre zostavenie vládnej koalície," uviedol Fico.

Ficov plán vychádza: S
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Líder SaS Richard Sulík si taktiež nemyslí, žeby úradnícka vláda bola pre Slovensko riešením. "Ľudia nás nevolili preto, aby tu vládol niekto iní," skonštatoval. Za vhodné nepovažuje ani predčasné voľby. Podľa Sulíka treba pracovať s tým mandátom, ktorý tu teraz je. "Ak Fico vládu nezostaví, je pravdepodobné, že druhý v poradí budem ja a budem sa o to snažiť," vysvetlil Sulík s tým, že ak sa mu vládnu koalíciu zostaviť nepodarí, SaS bude tvrdá a razantná opozícia.


Diskusia lídrov skončila debaklom: Pravicová vláda nevznikne, Sulík sa však nevzdáva


Podľa prvého podpredsedu SNS Jaroslava Pašku dôjde na politickej scéne k historickému kompromisu v tom, že ľavica začne spolupracovať s pravicou aj na vládnej úrovni. "To je štandardné v mnohých krajinách západnej Európy a my to vnímame veľmi pozitívne. Treba hľadať dialóg medzi ľavým a pravým spektrom a stále ho viesť," priblížil Paška.

Ficov plán vychádza: S
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

Podľa Fica spoločným cieľom medzi štandardnými politickými stranami je dobre fungujúca ekonomika Slovenska, zdravé verejné financie, zahraničné investície, schopnosť reagovať na krízové javy v zahraničí či prípravy na predsedníctvo Slovenska v Rade EÚ. "Som rád, že štandardné strany majú snahu rokovať a dať do toho celú energiu. Most-Híd chce rokovať a čakáme, čo prebehne v strane #Sieť," povedal. Fico podotkol, že pozvanie na rokovanie Mosta-Híd už poslal. "Pokiaľ však nebude podpísaná koaličná zmluva, tak neplatí nič. Dovtedy sa môže kedykoľvek a čokoľvek udiať," dodal.

Podľa podpredsedu #Siete Andreja Hrnčiara v tejto chvíli nie je pre Slovenskú republiku dobré riešenie mať predčasné parlamentné voľby. "Pretože by to mohlo nahrať extrémistickým silám," vysvetlil. Ako povedal ešte pred dnešným rokovaním predsedníctva strany, v #Sieti stále platí, čo bolo schválené ešte minulý týždeň, a to, že sa strana nezúčastní rokovania o zostavení vlády so Smerom-SD. Všetko sa však zmenilo.

 Radoslav Procházka a
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: archív)

Sulík ešte doobeda tvrdil, že stále existuje možnosť, že Robert Fico vládu nezostaví a strany Most-Híd a #Sieť si uvedomia, že ich voliči nechcú, aby spolupracovali so Smerom-SD. "Od prvého stretnutia pravicovej zostavy sme si všimli, že komunikácia medzi stranami je veľmi zlá. Navzájom sa osočujú a dohoda, ktorú deklaruje Richard Sulík, je málo pravdepodobná. Najmä dialóg medzi Igorom Matovičom a Bélom Bugárom je riziková cesta," konštatoval Paška.

Fico už poslal Bugárovi pozvánku na rokovanie

Premiér poslal pozvanie na rokovanie predsedovi strany Most-Híd Bélovi Bugárovi ešte včera. Stalo sa tak po vyhlásení strany, že sú ochotní rokovať so Smerom o zostavení vlády.

Ficov plán vychádza: S
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Poverenie na zostavenie vlády má Fico ešte do piatku. "Uvedomujeme si, že programové prieniky budú vyžadovať dlhú diskusiu, aby sme našli niečo, čo bude funkčné," uviedol Fico. Ako ďalej dodal, s predsedom SNS Andrejom Dankom už mal krátku diskusiu, v ktorej nenarazili na nejaké neprekonateľné prekážky. "Ak hovorí SNS o strategických podnikoch, tak my sme odkúpili Transpetrol naspäť do rúk štátu, získali sme matku SPP a ďalšie veci," uviedol Fico. Dohodnúť by sa chceli aj so Sieťou.

Viac o téme: VládaRobert FicoMost-HídSieťVoľby 2016
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu