Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Fico bude zo všetkých síl brániť naše národné dedičstvo: V spore s EK neustúpime!

Robert Fico a Peter Žiga
Robert Fico a Peter Žiga

BRATISLAVA – Vláda Roberta Fica (Smer-SD) bude brániť ústavný zákaz vývozu vody, pre ktorý začala Európska komisia (EK) koncom minulého roka právne konanie voči Slovensku.

"Chceme, aby EK rešpektovala, že pitná voda je národné dedičstvo, strategická surovina, národné bohatstvo a že každá krajina má právo prijímať opatrenia na ochranu a vlastnú obranu," povedal dnes premiér s tým, že SR pôjde v právnom spore na hranu.

"Sme pripravení a cítime sa silní v tomto právnom spore. Ide pre nás o zásadnú otázku, ak by sme od svojho postoja, teda od ústavnoprávnej ochrany pitnej vody, pod tlakom komisie ustúpili, znamenalo by to precedens, ktorý by sa netýkal len severu Slovenska a minerálnej vody, ale týkal by sa predovšetkým bezprecedentných zásob pitnej vody, ktoré máme na Žitnom ostrove. Výsledkom takéhoto rozhodnutia, keby sme sa teraz s prepáčením pokakali pod tlakom EK, by bolo, že by mohlo dôjsť k neobmedzenému a neregulovanému vývozu pitnej vody ako suroviny," uviedol Fico.

Cezhraničný vývoz vody je na Slovensku zakázaný v Ústave SR od roku 2014. To sa nepáči poľskej firme, ktorá chcela spod Tatier cez potrubie vyvážať minerálnu vodu do Poľska. Po tom, čo vlani nedostala povolenie, obrátila sa na EK s tým, že SR porušuje pohyb tovarov na vnútornom trhu EÚ.

Fico poukazuje, že firme nikto nebráni, aby u nás pôsobila a balila vodu do spotrebiteľských balení. "Ale nemôže vyvážať vodu v cisternách, potrubím, lebo to by znamenalo nekontrolovaný, neregulovaný vývoz obrovského množstva pitnej vody a ohrozenie našich životne dôležitých zásob," skonštatoval premiér.

Voda podľa neho nemôže byť chápaná len ako obyčajný výrobok alebo komerčný tovar. "Brániť si vodné zdroje všetkými dostupnými opatreniami je právom každého štátu," vyhlásil Fico. Upozorňuje, že v roku 2030 bude nedostatkom vody trpieť asi polovica európskych povodí. Nechcel predpokladať, ako prípad skončí. Myslí si však, že na zmenu charakteristiky vody by mohli tlačiť aj ďalšie európske krajiny.

Viac o téme: Robert FicoEurópska komisia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu