Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Úradníčka dostala štedrý darček od Fica: Odklepli jej štúdium za tisíce eur, absurdné, kritizuje učiteľ

Úradníčka sa bude dovzdelávať na talianskej univerzite. Zobraziť galériu (4)
Úradníčka sa bude dovzdelávať na talianskej univerzite. (Zdroj: Facebook)

BRATISLAVA - Môže sa tešiť na výlet. Iba pár dní pred voľbami odklepol Ficov Úrad vlády lukratívny pobyt v Ríme jednému zo svojich zamestnancov. Konkrétne ide o zahraničné štúdium na talianskej univerzite. Toto štúdium je podľa lídra protestujúcich učiteľov totálne absurdné.

Čo by za to dal bežný učiteľ, ktorý štrajkuje na námestí za lepšie podmienky a platy. Študijný pobyt za vyše deväť tisíc eur v talianskom Ríme si užije úradníčka Jana Hudáčková. Presne 9 100 eur bude stáť medzinárodný študijný program s názvom "International Master in Public Procurement Management" na University of Rome Tor Vergata so sídlom v Ríme. Možno si Ficov úrad chce týmto štúdium vylepšiť pošramotenú povesť jeho vlády v súvislosti s verejným obstarávaním.

Talianska univerzita
Zobraziť galériu (4)
Talianska univerzita  (Zdroj: Facebook)

Celkovo pôjde o vyše 4-mesačný študijný pobyt zložený z projektovej časti, ktorú absolvuje na Úrade vlády a vypracovania a obhájenia záverečnej práce. Hudáčková sa bude teda vzdelávať v oblasti verejného obstarávania. V súčasnosti pôsobí ako riaditeľka odboru verejného obstarávania na Úrade vlády. Dohodu uzatvorili 24. februára, teda stredu.

Poplatok za školné a náklady na ubytovanie sú predmetom štipendia poskytnutého zamestnancovi Európskou bankou pre obnovu a rozvoj. Po absolvovaní musí predložiť Úradu diplom. Následne musí pracovať šesť mesiacov v štátnej správe. Ak by štúdium úspešne nedokončila, mohla by jej hroziť náhrada škody.

Úradníčka dostala štedrý darček
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook)

S voľbami štúdium nesúvisí

"Slovenskej republike bola zo strany Európskej banky pre obnovu a rozvoj ponúknutá účasť na uvedenom štipendijnom programe, na ktorom sa môže zúčastniť 25 profesionálov na verejné obstarávanie zo 14 krajín, v ktorých EBOR (Európska banka  pre obnovu a rozvoj - pozn. red.) vykonáva svoju činnosť. Termín študijného programu bol daný realizátorom, teda univerzitou v Ríme a nijako nesúvisí s termínom konania volieb na Slovensku," reaguje pre Topky tlačový odbor Úradu vlády.

Skúšal ju sám rektor

Podľa Úradu vlády Hudačková splnila všetky podmienky a prešla výberovým konaním v anglickom jazyku. Na pohovore ju spovedal popredný predstaviteľ Európskej banky pre obnovu a rozvoj a v druhom kole dokonca sám rektor Univerzity v Ríme. "Pani J. Hudačková  pracuje v problematike verejného obstarávania na Úrade vlády SR niekoľko rokov a má riadnu zmluvu na dobu neurčitú. Úrad vlády považuje za dôležité, aby sa jeho zamestnanci neustále vzdelávali v odbore, v ktorom pôsobia a sme hrdí na to, že bol oslovený náš kandidát, ktorý bol úspešný v náročnom výberovom konaní," tvrdí Úrad vlády.

Úradníčka dostala štedrý darček
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook)

Štrajkujúci učiteľ: Je to absurdné

Čo si myslí o tomto štúdiu líder štrajkujúcich učiteľov Vladimír Crmoman? "Zdá sa mi to absurdné. V krajine, kde už piaty týždeň štrajkujú učitelia, dávať 9 tisíc eur na štúdium pred koncom funkčného obdobia vlády, ktorá sa sťažuje, že učitelia prichádzajú neskoro s požiadavkami. Na udelenie dotácie od vlády nie je však nikdy neskoro. Absurdné je tiež posielať úradníčku na štúdium obstarávania do kraijny, ktorá sama čelí korupčným problémom," zareagoval pre Topky učiteľ Crmoman.

Univezita University of Rome Tor Vergata bola založená pred vyše tridsiatimi rokmi. Nachádza sa v juhovýchodnej časti Ríma.Podľa anglickej verzie wikipédie má 6 fakúlt a spolu až 44 tisíc študentov. Vyučujú na nej autority v oblasti kultúrneho a politického života v Taliansku.

Viac o téme: ŠtúdiumPobytRobert FicoÚrad vládyUniversity of Rome Tor Vergata
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu