Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ministri sa dnes budú zaoberať odpadom aj mimoriadnou dotáciou pre utečencov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Väčšina odpadu končí na Slovensku stále na skládkach. Situáciu má pomôcť zlepšiť nový program odpadového hospodárstva, o ktorom bude dnes rokovať vláda. Návrh v poradí už piateho strategického dokumentu na roky 2016 až 2020 prináša opatrenia a ciele, ktoré by mali odkloniť odpady od ich zneškodňovania skládkovaním, obzvlášť pre komunálne odpady. Situácii by mali pomôcť napríklad viaceré osvetové kampane.

Na Slovensku vzniká ročne celkovo asi 1,6 milióna ton komunálnych odpadov. V porovnaní s krajinami Európskej únie SR patrí medzi tie s najnižšou ročnou produkciou komunálnych odpadov na obyvateľa. V roku 2013 vyprodukoval každý obyvateľ SR podľa údajov EUROSTAT-u 304 kg komunálneho odpadu. Najviac komunálneho odpadu sa vytvorí na západe krajiny. Kým v Banskobystrickom, Prešovskom a Košickom kraji vzniká asi 250 kilogramov (kg) odpadu na obyvateľa, v Bratislavskom a Trnavskom kraji je to 400 kg.

Ministri sa budú zaoberať aj informáciou o možnej pomoci zo strany verejného sektora v oblasti humanitárnej a integračnej podpory utečencom pod názvom Výzva k ľudskosti. Z nej vyplýva, že Slovensko poskytlo tento rok z verejných zdrojov 568.000 eur na aktivity pre sýrskych utečencov. Plánujú sa ďalšie mimoriadne dotácie. Aktuálne sa pripravuje dodávka obytných kontajnerov, ktoré by mali riešiť niektoré z najakútnejších potrieb starostlivosti o utečencov v srbskom tábore Preševo. Podobný príspevok môže smerovať do utečeneckého tábora v maďarskom Hegyeshalom.

Na programe 180. schôdze je tiež koncepcia práce so športovo talentovanou mládežou. Od nej si rezort školstva sľubuje skvalitnenie prípravy športovo talentovanej mládeže, zvýšenie efektivity výberu športových talentov a kvality ich prípravy. Novinkou má byť testovanie detí vo veku šesť až desať rokov, ktoré by identifikovalo športový talent.

Viac o téme: OdpadMigrantiVláda SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu