Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kiska rokoval so Zemanom, v Lidiciach si uctil obete nacistickej masakry

Andrej Kiska a Miloš Zeman
Andrej Kiska a Miloš Zeman (Zdroj: SITA)

PRAHA/LIDICE - Prezident SR Andrej Kiska absolvoval dnes jednodňovú pracovnú návštevu ČR, v rámci ktorej rokoval na Pražskom hrade s najvyšším predstaviteľom hostiteľskej krajiny, prezidentom Milošom Zemanom. Následne zavítal ako vôbec prvý slovenský prezident do obce Lidice, aby sa tam poklonil pamiatke obetí nacistickej masakry z obdobia druhej svetovej vojny a položil kvety k spoločnému hrobu a k Pomníku detských obetí vojny.

Informovali o tom české elektronické médiá. Práve Lidice sú jedným zo symbolov nacistických zverstiev v druhej svetovej vojne. Fašisti obec vypálili 10. júna 1942 v reakcii na atentát na zastupujúceho ríšskeho protektora Reinharda Heydricha. Zastrelili v nej 173 mužov, ženy a deti odvliekli do koncentračných a vyhladzovacích táborov, po vojne sa z nich vrátilo do vlasti iba 17 detí a 143 žien. Celkove prišlo o život 340 obyvateľov obce.

Predmetom dnešných česko-slovenských rokovaní na úrovni prezidentov bola problematika spoločnej európskej meny - eura, ale aj situácia na Ukrajine, vývoj v Rusku, či povolebná situácia v Poľsku a Turecku. Kiska pre české médiá uviedol, že práve aktuálnej diskusii o prijatí eura v ČR venovali značnú časť rozhovoru, pričom zdôraznil, že Slovensku tento krok výrazne pomohol a bol prijatý s veľkým pochopením.

Viac o téme: Andrej KiskaMiloš ZemanLidice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu