Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kiska hodnotí rok v prezidentskom kresle: Naštartovali sme pozitívne zmeny

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Prezident Andrej Kiska po roku vo funkcii prezradil, že zažil veľmi aktívny rok z pohľadu domácej aj zahraničnej politiky.

"Napriek tomu, že prezident nemá exekutívne právomoci, kládol som otázky, pýtal som sa a čakal na odpovede riešenia mnohých problémov, ktoré má naša krajina," skonštatoval. Ako Kiska dodal, jeho cieľom bolo vrátiť dôveru vo funkciu prezidenta. Vyhlásenie k ročnému pôsobeniu Andreja Kisku vo funkcii prezidenta poskytol jeho hovorca Roman Krpelan.

„Hneď po nástupe do funkcie som začal využívať svoje kompetencie v súdnictve a podarilo sa nám naštartovať pozitívne zmeny,“ konštatovala hlava štátu. Zároveň dodal, že vystúpil v Národnej rade SR po tom, ako odstúpil druhý najvyšší ústavný činiteľ, predseda parlamentu Pavol Paška, a ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská v súvislosti s kauzou nákupu predraženého CT prístroja piešťanskou nemocnicou. 

„Mali sme tu referendum, aj kauzu Váhostav, veľká diskusia bola o dôchodkovom systéme,“ vymenováva Kiska udalosti, ktoré počas prvého roku jeho pôsobenia zažil. Uviedol, že absolvoval viac ako sto stretnutí so zástupcami zamestnávateľov, učiteľov, sestier, lekárov, podnikateľov, ľudí z tretieho sektora a navštívil množstvo slovenských regiónov. Takisto sa stretával aj s politikmi. „Mám za sebou desiatky stretnutí s ministrami a predsedom vlády,“ tvrdí prezident. 
„Zahraničnej politike dominovala Ukrajina, na Slovensku bol na moje pozvanie ukrajinský prezident Petro Porošenko počas rokovania prezidentov V4. Ja som bol dvakrát na Ukrajine. Navštívil som aj všetky susedné štáty, napríklad s poľským prezidentom som sa stretol za rok desaťkrát,“ priblížil Kiska svoje aktivity v zahraničnej 

Andrej Kiska zvíťazil v druhom kole prezidentských volieb 29. marca 2014, keď získal hlasy 1 307 065 voličov, čo predstavuje 59,38 percenta. Kiskov protikandidát Robert Fico (Smer-SD) dostal hlasy 893 841 oprávnených voličov, čo je 40,61 percenta. Kiska sa tak po Michalovi Kováčovi, Rudolfovi Schusterovi a Ivanovi Gašparovičovi, ktorý bol prezidentom dve funkčné obdobia, stal novou hlavou štátu. Za prezidenta ho inaugurovali 15. júna 2014.

Občania sú s Kiskovým výkonom funkcie spokojní

Po roku Andreja Kisku vo funkcii prezidenta SR sú občania s vykonávaním jeho úradu spokojní. Vyplýva to z prieskumu agentúry FOCUS, ktorý robila od 2. do 10. júna na reprezentatívnej vzorke 1 018 respondentov starších ako 18 rokov. Agentúra sa respondentov pýtala: "O pár dní uplynie rok od nástupu Andreja Kisku do funkcie prezidenta Slovenska. Do akej miery ste spokojný/á s tým, ako vykonáva úrad prezidenta?"

Veľmi spokojných s Kiskovým vykonávaním funkcie je 18,7% respondentov a 53,3% odpovedali, že sú skôr spokojní. Odpoveď skôr nespokojný/á využilo 13,5% opýtaných a 4,6% respondentov je s Kiskovým výkonom funkcie veľmi nespokojných. Na otázku nevedelo odpovedať 9,9% opýtaných. Najvyššiu mieru spokojnosti s Kiskovým výkonom funkcie vyjadrili podporovatelia strany Sieť (92 % spokojných), nasledovali SaS (87%), OĽaNO (86%), Most-Híd (85%) a KDH (81%). Spomedzi podporovateľov strany Smer-SD vyjadrilo spokojnosť s prezidentom 66% opýtaných a spomedzi prívržencov SNS 51%. 

Agentúra FOCUS sa respondentov pýtala aj to, či dôverujú alebo nedôverujú trom najvyšším ústavným činiteľom. Prezidentovi Kiskovi skôr alebo úplne dôveruje 71,9% respondentov a skôr alebo vôbec nedôveruje 23%. Odpovedať na otázku nevedelo 5% opýtaných. Predsedovi vlády Robertovi Ficovi skôr alebo úplne dôveruje 37,9 % respondentov a skôr alebo vôbec nedôveruje 56,8%. Odpovedať v tomto prípade nevedelo 5,2% opýtaných. Predsedovi parlamentu Petrovi Pellegrinimu skôr alebo úplne dôveruje 31,6% respondentov a skôr alebo vôbec nedôveruje 49,6%. Na otázku v tomto prípade nevedelo odpovedať 18,8% opýtaných. 

Otázka: O pár dní uplynie rok od nástupu Andreja Kisku do funkcie prezidenta Slovenska. Do akej miery ste spokojný/á s tým, ako vykonáva úrad prezidenta?
 
veľmi spokojný/á 18,7
skôr spokojný/á 53,3
skôr nespokojný/á 13,5
veľmi nespokojný/á 4,6
nevie 9,9
* údaje sú uvedené v percentách
 
Tab. 2
Otázka: Do akej miery dôverujete alebo nedôverujete nasledujúcim politikom?
 
  úplne dôveruje skôr
    dôveruje skôr nedôveruje vôbec nedôveruje nevie sa vyjadriť Celkovo
            úplne alebo skôr dôveruje Celkovo
              vôbec alebo skôr nedôveruje
Andrej Kiska 20,5 51,4 14,2 8,8 5,0 71,9 23,0
Robert Fico 10,6 27,3 25,4 31,4 5,2 37,9 56,8
Peter Pellegrini 5,3 26,3 27,7 21,9 18,8 31,6 49,6
* údaje sú uvedené v percentách
Viac o téme: Andrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu