Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Slovensko upraví svoju azylovú politiku: Deti na úteku sa budú mať lepšie

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Azylová politika Slovenska sa upraví. Prezident SR Andrej Kiska dal totiž zelenú novele zákona o azyle, ktorú v máji prijal parlament.

Právna norma okrem iného zlepšuje podmienky pre maloletých utečencov, ktorí sa na Slovensko dostanú bez sprievodu. Tí už v budúcnosti nebudú premiestňovaní do záchytných táborov. Budú môcť zostať počas konania o udelenie azylu v zariadeniach sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately.

Mladí žiadatelia bez sprievodu budú môcť zostať v detskom domove aj po nadobudnutí plnoletosti, ak o to požiadajú a zariadenie s nimi uzavrie dohodu. Zariadenie by im malo vytvoriť také podmienky, aby pohovor s maloletým bez sprievodu mohol byť vykonaný spravidla priamo v detskom domove. Ten by mal tiež povinne vytvárať podmienky na stretávanie sa týchto žiadateľov so zástupcami medzinárodných organizácií.

Ministerstvo vnútra eviduje v ostatných rokoch nízky počet maloletých žiadateľov bez sprievodu. V roku 2012 sa začalo konanie o udelenie azylu s takýmito žiadateľmi v piatich prípadoch, v roku 2013 v štyroch a v roku 2014 v 11 prípadoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu