Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Procházka skritizoval humanitárne bombardovanie: Kvótam o utečencoch hovorí nie

Radoslav Procházka
Radoslav Procházka (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Plán Európskej komisie prerozdeliť 20.000 imigrantov do členských krajín, ktoré zatiaľ nie sú primárnym cieľom utečeneckej vlny, vrátane Slovenska, je v skutočnosti požiadavkou na solidaritu chudobnejších štátov EÚ s bohatšími. V diskusii na TABLET.TV to vyhlásil líder Siete Radoslav Procházka.

Za trvalo udržateľné riešenie nepovažuje kvóty, ale stabilizáciu pomerov v krajinách, z ktorých imigranti utekajú. „Našou prvoradou povinnosťou je ochrana našich občanov. Za Sieť kvótam nehovoríme áno, určite nie teraz a takto,“ zdôraznil Procházka.

„Možno by do budúcnosti pomohlo, keby sme sa poučili, že humanitárne bombardovanie nie je ten najlepší nástroj. Predpokladám, že Francúzi, Angličania aj Američania sa stihli poučiť z niektorých zlyhaní ich prístupov,“ tvrdí Procházka. Na námietku, že stabilizácia postihnutých štátov nie je problémom, ktorý by sa dal riešiť rýchlo, reagoval, že to EÚ nezbavuje povinnosti sa o to snažiť.

Svoju vlastnú stranu neformátuje v prvom rade ako pravicovú alebo ľavicovú, ale ako „spoločenstvo mladých, nových ľudí“, ktoré má silný regionálny rozmer. Cieľom je podľa neho jednoduchší a efektívnejší štát s dôrazom na znalostnú ekonomiku. 

„Princípom štátu musí byť osobná zodpovednosť za vlastný výkon. Hmotná zodpovednosť politikov je jednou zo základných podmienok našej účasti na debatách o novom programe vlády. Cieľom je úplné vylúčenie schránkových firiem zo systému nakladania s verejnými peniazmi, nie len v prípade verejných obstarávaní,“ vyhlásil Procházka. 

Sieť pripravila aj návrhy sociálnych opatrení, napríklad zákonný nárok na umiestnenie dieťaťa v škôlke či rodičovské konto, na ktoré by rodičia dostávali naraz všetky dávky, na ktoré majú nárok. Čerpať by si ich nemuseli po mesiacoch, ale na základe vlastného uváženia. Na námietku, že niektoré rodiny by mohli všetky zdroje minúť hneď na vlastnú spotrebu a na dieťa by im potom už neostali, reagoval, že zodpovednosti pracujúcich rodín dôveruje viac ako úradníkom. 

“Ale, samozrejme, sú tam intervaly, nie je to tak, že môžete minúť 12.000 eur v prvom mesiaci. Uvažujeme o troch alebo šiestich intervaloch,“ vysvetlil. Súčasťou sociálnych opatrení podľa návrhu Siete by boli aj daňové úľavy pre rodiny s deťmi.

Prioritou Siete by mala byť podľa Procházku aj podpora regiónov s vysokou nezamestnanosťou. „V našom systéme by mal o poskytnutí podpory rozhodovať objektívny parameter a navyše spôsobom, ktorý sa nedá obchádzať,“ reagoval na poznámku, že podobné ciele má aj druhý sociálny balíček vlády Roberta Fica.

Vyjadril sa aj k nahrávke jeho rozhovoru s Igorom Matovičom, ktorá medzičasom unikla na internet. Orgány činné v trestnom konaní aktuálne preverujú, či nahrávka neindikuje čierne financovanie kampane. Podľa Procházku však samotná nahrávka dokazuje, že nie je nikomu zaviazaný a môže robiť politiku slobodne. „Poučil som sa, prijal som zodpovednosť, ospravedlnil som sa. Ľudia si môžu vytvoriť vlastný názor,“ uzavrel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu