Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

SMK: Robert Fico a Smer si môže s opozíciou robiť, čo chce

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Voľba predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) podľa Strany maďarskej komunity (SMK) znova ukázala, že pre rivalitu a malichernosť parlamentnej opozície si môže Robert Fico a Smer robiť s opozíciou, čo len chce. Podľa predsedu SMK Józsefa Berényiho si s KDH premiér už poradil.

"I keď nedávno, pri novelizácii ústavy, ešte spolupracovali, v súvislosti s kauzou Váhostavu bez mihnutia oka navrhoval odvolanie podpredsedu NR SR Jána Figeľa. Strane Most-Híd pred časom ponúkol post vládneho splnomocnenca pre národnostné menšiny, tí však zlyhali. Béla Bugár napriek tomu robí kampaň po Žitnom ostrove a okolí spolu s Robertom Kaliňákom, potvrdzujúc, že pre nich nie je prioritou zmena vlády, ale vládnutie so Smerom," uviedol Berényi v tlačovej správe, ktorú poskytla tlačová tajomníčka strany Helena Fialová.

Ako hovorí Berényi, pri voľbe šéfa NKÚ ponúkol Fico tento post opozícii, ale pomocou predsedu SDKÚ Pavla Freša posadil do kresla predsedu vlastného kandidáta. "Z toho všetkého vyplýva, že pre postoj súčasnej parlamentnej opozície je kľúčovou otázkou, kto bude po voľbách v roku 2016 koaličným partnerom Smeru. Kandidátov je viacero," uviedol Berényi.

Ako dodal, súčasná opozícia dokázala prelomiť vôľu Roberta Fica iba v jedinom prípade, a to vtedy, keď Igor Matovič a jeho strana OĽaNO v záujme ochrany postu predsedu parlamentu Jána Figeľa zjednotila celú opozíciu tým, že v prípade odvolania Figeľa avizovala odvolať aj svoju podpredsedníčku parlamentu Eriku Jurinovú. "Ponaučenie pre opozíciu je, že ak je jednotná, Fico je nútený ustúpiť. Za uplynulých tri a pol roka sa to stalo iba raz. Je otázne, či ešte vôbec existuje v tomto štáte opozícia a kto ju tvorí. Odpoveď na túto otázku dostaneme od nespokojných voličov v budúcoročných voľbách," uviedol Berényi s tým, že SMK sa pripravuje na parlamentné voľby tak, aby mohlo dôjsť k zmene vlády. 

Karola Mitríka zvolil parlament za šéfa NKÚ dnes v tajných voľbách. Podporilo ho 82 zo 142 prítomných poslancov. Sedemročné funkčné obdobie začne Mitríkovi plynúť od 21. mája. Niekdajšieho primátora Spišskej Novej Vsi, exposlanca SDKÚ-DS a bývalého šéfa SIS Mitríka navrhol za kandidáta poslanec za SDKÚ-DS Pavol Frešo. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu