Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Bratislavská SDKÚ vyzýva Kaníka, aby nerozbíjal stranu: Jeho sólo hry nás znechucujú!

Pavol Frešo
Pavol Frešo (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Poslanec NR SR Ľudovít Kaník zakladá v SDKÚ-DS názorovú platformu. Podľa Kaníka sa k platforme prihlásil aj europoslanec Eduard Kukan.

Ako povedal Kaník dnes na tlačovej besede, platforma sa chce dištancovať od konania Pavla Freša. Podľa Kaníka Frešo sa prepožičal návrhom Smeru v súvislosti s Mitríkom. Kaník bol donedávna členom prezídia strany a predsedom jej rozpočtového výboru, pre nesúhlas s nomináciou Karola Mitríka na predsedu NKÚ sa však straníckych funkcií vzdal. Kaník má záujem zúčastniť sa na primárnych voľbách na lídra kandidátky SDKÚ-DS do parlamentných volieb.

Kaník upozornil, že SDKÚ-DS bola v minulosti zjednotiteľom pravice, dnes je jej rozbíjačom. „Neodchádzame zo strany, ale vytvárame platformu. Chceme, aby platforma presadila zásadné zmeny postojov SDKÚ-DS. Bez toho má strana nulový potenciál,“ povedal s tým, že strana potrebuje vykonať zásadné zmeny ihneď. Podľa neho zmeny sa nebudú dať dosiahnuť, keď bude Frešo na čele strany. 

Vytvorenie platformy je podľa Kaníka len prvým krokom. Jeho ambíciou je vytvoriť takú stranu, ktorá s úspechom absolvuje parlamentné voľby. „Chceme vyriešiť dilemu voličov, ktorí niekedy volili SDKÚ-DS a dnes nemajú koho voliť,“ konštatoval. 

Kaník sa dostal do SDKÚ cez Demokratickú stranu. V roku 2002 Demokratická strana, ktorej predsedom bol Kaník, stiahla kandidátku z parlamentných volieb. Svojim voličom odporučila voliť SDKÚ. Kaník sa stal po voľbách ministrom práce, sociálnych vecí a rodiny. Následne presadzoval spojenie s SDKÚ. V roku 2005 mimoriadny kongres Demokratickej strany odsúhlasil zlúčenie s SDKÚ. Zlúčenie v roku 2006 odsúhlasila aj SDKÚ a vznikol subjekt s názvom SDKÚ-DS. Kaník bol posledným predsedom DS. Jedným z jeho podpredsedov bol vtedy aj Pavol Frešo. 

Bratislavská SDKÚ vyzvala Ľ. Kaníka, aby nerozbíjal stranu

Bratislavská SDKÚ-DS vyzvala Ľudovíta Kaníka, aby viac nerozbíjal a nepoškodzoval stranu. "Politické sólo hry Ľudovíta Kaníka z posledných dní znechucujú členskú základňu," uviedol krajský predseda SDKÚ-DS v Bratislavskom kraji Martin Zaťovič. Kaníkove kroky sú podľa neho opačné ako rozhodnutia orgánov SDKÚ-DS. Zaťko vyzýva členov, aby zachovali rozvahu a nezapájali sa do aktivít, ktoré rozbíjajú SDKÚ-DS.

Združenie žien SDKÚ-DS : Ženy Kaníkovi nerozumejú

"Nerozumieme konaniu Ľudovíta Kaníka, ktorý sa správa ako urazený chlapec, ktorému mama zoberie hračku" uviedla Barbora Oráčová, poverená šéfka Združeniu žien SDKÚ-DS. "Teraz, keď je potrebné vyvíjať spoločné úsilie a držať ako jeden tím, jeden z poslancov si hľadá únikové cestičky a výsledkom je založenie akejsi platformy, ktorej jediným cieľom je dištancovať sa od vlastnej strany", povedala Oráčová. Ženy podľa nej dokážu porozumieť omylom aj zlyhaniam.,, V Kaníkovom prípade máme však pochybnosti a jeho motívom nerozumieme", tvrdí Barbora Oráčová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu