Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Šéf NKÚ zvolený, tajná dohoda Smeru potvrdená: Opozícia zúri z Freša, hrobár a biely kôň!

Takto poslanci volili šéfa NKÚ. Zobraziť galériu (8)
Takto poslanci volili šéfa NKÚ. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslanci dohlasovali! Voľba predsedu NKÚ sa uskutočnila iba pred malou chvíľou. Rokovanie sprevádzali hádky medzi opozíciou a koalíciou, ale nedarovala si nič ani opozícia medzi sebou.

Tak ako sme vás informovali o tajnej dohode Pavla Freša s SDKÚ, teraz sa to potvrdilo. 142 prítomných poslancov hlasovalo v tajnej voľbe. Všetci odozvdali hlasovacie lístky, jeden bol neplatný. Novým šéfom NKÚ sa stal Karol Mitrík. Mitrík bol spoluzakladateľom SDKÚ a za šéfa SIS ho presadzoval práve Mikuláš Dzurinda v Radičovej vláde.

Takto sa hlasovalo:

Karol Mitrík

Za bolo 82 poslancov, proti bolo 43 poslancov a 16 sa zdržalo.

Maroš Žilinka

Za bolo 54 poslancov, proti bolo 65 poslancov a 22 sa zdržalo.

Henrieta Crkoňová

Za bolo 5 hlasov, proti bolo 77 a 59 poslancov sa vzdalo hlasovania.

Poslanci cez predsedov trakt chodili hlasovať tajne
Zobraziť galériu (8)
Poslanci cez predsedov trakt chodili hlasovať tajne  (Zdroj: SITA)

Opozícia je pobúrená

Kriticky zareagovala strana Most. "Smer si zvolil svojho kandidáta, takže vládu strany Smer bude „kontrolovať“ kandidát strany Smer. Touto voľbou strana Smer taktiež poprela všetky predchádzajúce sľuby o tom, že zvolí kandidáta, na ktorom sa zhodne podstatná časť opozície," tvrdia Bugárovci.

Podpredsedníčka parlamentu a členka OĽANO Erika Jurinová skritizovala Smer. „Keď sa Karolovi Mitríkovi podarilo za jeho pôsobenia v SIS ututlať kauzu Gorila, podarí sa mu v tejto krajine ututlať všetko. A o to predsa SDKÚ a SMER-u ide. Na druhej strane som na nich však možno zbytočne prísna. Post predsedu NKÚ by mal patriť opozícií. Robert Fico pravdepodobne počíta s tým, že po blížiacich sa parlamentných voľbách v opozícií aj bude, preto si už prezieravo zvolil svojho kandidáta. Za takéto starostlivé a dlhodobé plánovanie mu môžeme len zagratulovať,“ vyhlásila Jurinová.

Šéf NKÚ zvolený, tajná
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Miroslav Beblavý bedáka nad zvolením nového šéfa NKÚ. "SMER si vybral a zvolil predsedu NKÚ Karola Mitríka. Karol Mitrík je pre SMER, SDKÚ a ďalšie staré politické strany človek preverený a spoľahlivý. Človek, ktorý nedopustí, aby sa NKÚ zmenil z pudlíka na skutočného strážneho psa našich peňazí. Predsedu NKÚ nebudeme vedieť 7 rokov zmeniť," napísal na Facebooku.

 "Smer do kontrolných orgánov presadzuje len ľudí, ktorí nemajú záujem bojovať proti korupcii," vyhlásil nezaradený poslanec a šéf hnutia NOVA Daniel Lipšic. Mitrík bol podľa neho zvolený pre to, že "Smer-SD chce na čele NKÚ človeka, ktorý bude najmenej dôrazný pri vyšetrovaní," poznamenal.

Lucia Žitňanská z Mosta-Híd je tiež presvedčená o tom, že si Smer-SD zvolil vlastného kandidáta. "Takže vládu strany Smer bude až do volieb kontrolovať kandidát strany Smer," skonštatovala. Vládna strana podľa nej voľbou poprela všetky predchádzajúce sľuby.

Šéf NKÚ zvolený, tajná
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Nezaradený poslanec a líder strany SKOK Juraj Miškov považuje zvolenie Mitríka za škandalózne. "Strana Smer ovládla aj posledný úrad v krajine, ktorého úlohou je kontrolovať vládu. Zároveň tým porušila dlhoročnú parlamentnú tradíciu, podľa ktorej patril výkon kontroly a post predsedu NKÚ opozícii. Smer tým dokončil demontáž demokratického systému," povedal Miškov.

Poslanec Štefan Kuffa (OĽaNO), ktorý bol Crkoňovej spolunavrhovateľom, ľutuje, že jeho kandidátka neprešla. "Som presvedčený, že bola najlepšia a navyše bola ženou. A navrhol by som ju opäť," povedal Kuffa novinárom s tým, že výsledok voľby rešpektuje, lebo voči Mitríkovi výhrady nemal.

Predseda KDH Ján Figeľ skonštatoval, že opozícia viedla čestný zápas o účinnú kontrolu na Slovensku. "Smer si ale cez svojich poslancov vybral svojho kandidáta. Táto voľba poškodzuje občanov, ľudia si zaslúžia pravdu, spravodlivosť a zákonnosť. NKÚ pri tom zohráva veľmi významnú úlohu," povedal Figeľ.

Šéf NKÚ zvolený, tajná
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Líder hnutia OĽaNO Igor Matovič je presvedčený, že Karol Mitrík ako riaditeľ SIS urobil všetko pre to, aby Robert Fico nebol usvedčený v kauze Gorila. "Dnes sa mu Fico odmenil tým, že ho nominoval do pozície NKÚ. Očakáva od neho, aby neodhaľoval korupciu, rozkrádanie, čo nám servíruje strana Smer-SD. Ľudia si takúto kontrolu narábania s verejnými zdrojmi nezaslúžia," dodal Matovič.

Nového predsedu NKÚ si zvolila budúca opozícia

"Po troch rokoch upotených cirkusových tančekov si šéfa NKÚ zvolila opozícia – akurát, že tá budúca. Gratulujeme preto jej lídrovi Robertovi Ficovi,” uviedol dnes predseda Siete Radoslav Procházka.

Zvolenie Karola Mitríka považuje strana Sieť za predvídateľný dôsledok toho, že sa z funkcie predsedu NKÚ stal predmet vládno-opozičnej zákopovej vojny. Ako sa ďalej píše v tlačovej správe, Sieť upozorňuje, že koalično-opozičné delenie si piatej najvyššej ústavnej pozície nemá vo vzťahu k jej sedemročnému funkčnému obdobiu absolútne žiadnu logiku.

"NKÚ nemá strážiť peniaze za vládu alebo opozíciu, má strážiť prostriedky, ktoré štát najskôr vyzbiera od ľudí. A tí na čele NKÚ potrebujú mladého profesionála s odvahou, dynamikou, energiou a absenciou akýchkoľvek väzieb na vládu alebo opozíciu. V prvom roku novej vlády preto pripravíme návrh, aby sa predsedom NKÚ nemohol stať žiadny bývalý člen akejkoľvek politickej strany a aby jeho menovanie bolo viazané na rozhodnutie prezidenta republiky," dodal Procházka.

Frešo je spokojný

„Oceňujem, že sa poslanci koalície aj opozície dnes rozhodli na základe skúseností a odborných predpokladov, ktoré Karol Mitrík má. V SDKÚ-DS sme navrhli kandidáta, o ktorom vieme, že bude efektívne a zodpovedne riadiť inštitúciu, ktorá má kontrolovať nakladanie s finančnými prostriedkami štátu,“ povedal predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo.

Šéf NKÚ zvolený, tajná
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Výsledok dnešného tajného hlasovania je dôkazom, že za Karola Mitríka hlasovali poslanci z oboch politických táborov. „O kvalitách Karola Mitríka svedčí aj fakt, že proti nemu nehlasovali ani tí, ktorí dali svoj hlas zvyšným dvom kandidátom. Tým sa len potvrdili naše argumenty, že človek s jeho profesionálnym a odborným zázemím je len veľmi ťažko odmietnuteľný,“ dodal Pavol Frešo. Tvrdí, že pri návrhu Mitríka hralo nulovú úlohu to, že si ho želal ako kandidáta aj premiér Robert Fico. „O Mitríkovi sme v klube SDKÚ-DS hovorili od roku 2012,“ uviedol.

Vyjadril sa aj Fico

"Toto je kandidát opozície čistý ako božie oko. Ja už nepoznám čistejšieho opozičného kandidáta," povedal Fico. Uviedol, že rešpektuje výsledky voľby a zablahoželal novému šéfovi NKÚ k zvoleniu. Zdôraznil, že poslanci Národnej rady SR nevolili "budzogáň opozície", ale piateho najvyššieho ústavného činiteľa v krajine.

"Ťažko niečo vyčítať kandidátovi, ktorý bol zvolený, lebo je to zakladateľ KDH, zakladateľ SDKÚ, bývalý riaditeľ SIS za vlády Ivety Radičovcej, ktorá sama o ňom povedala, že má chrbtovú kosť," zdôvodnil premiér, prečo Mitríka považuje za najopozičnejšieho kandidáta.

Pripomenul, že Smer-SD do voľby nenavrhol žiadneho kandidáta. Vládna strana podľa jeho slov rešpektovala návrhové právo opozície. Dnešná voľba ukázala zlý stav opozície, uviedol premiér. Voľbu považuje za jej prehru. Dôvodom je, že nebola schopná garantovať 60 hlasov, ktoré získala pod návrh najsilnejšieho opozičného kandidáta – prokurátora Maroša Žilinku.

"Päťdesiatštyri hlasov opozície to je jednoducho veľké zlyhanie. Opäť sa ukázalo, že opozícia nie je schopná ani sa len zaktivizovať, prísť na to hlasovanie a dať hlasy tomu, komu podpísali," kritizoval.

Neúspešný kandidát Žilinka

„Gratulujem Karolovi Mitríkovi a prajem mu veľa sily pri napĺňaní ústavného poslania. Zároveň ďakujem všetkým, ktorí ma podporovali a sľubujem, že v boji za spravodlivosť a napĺňanie ideí právneho štátu nepoľavím," vyjadril sa Žilinka prostredníctvom hovorkyne KDH.

Frešo je pre Matoviča len duch, podľa Lipšica je biely kôň oligarchov

"Pavol Frešo nie je slobodným človekom v politike, ale je len bielym koňom oligarchov," vyhlásil dnes nezaradený poslanec a šéf hnutia NOVA Daniel Lipšic s tým, že toto tvrdenie plánuje aj dokázať. "Pre mňa je osobne Pavol Frešo oddnes história. Môže sa tu pohybovať ako duch, pre mňa je to biely kôň, ktorý zradil svoju vlastnú stranu a voličov," doplnil líder OĽaNO Igor Matovič.

"Spolupráca s poslancom Frešom bude rovnako štandardná ako s akýmkoľvek poslancom Smeru," reagoval podpredseda SaS Ľubomír Galko. Podľa podpredsedníčky Mostu-Híd a bývalej členky SDKÚ-DS Lucie Žitňanskej si SDKÚ-DS nezaslúžila taký koniec, aký jej pripravil Frešo.

"Dôvera, ale aj transparentnosť sa vytratila zo strany, ktorá kedysi bola premiérska. Je čas pre mnohých, ktorí v SDKÚ-DS ešte hľadajú odpoveď, aby povedali, kde ju vidia a či je to tento typ politiky, ktorú dnes reprezentuje Pavol Frešo," povedal šéf KDH Ján Figeľ.

Podľa nezaradeného poslanca a podpredsedu Siete Miroslava Beblavého, ktorý bol tiež členom SDKÚ-DS, je strana mŕtva a pochovaná, za čo môže práve Frešo. "Pavol Frešo už zatĺkol toľko klincov do truhly tejto strany, že jeden ďalší (Mitríkova nominácia) už nič nezmení na tom, že SDKÚ-DS je mŕtva a pochovaná," vyhlásil.

Vyberali sme si medzi pravou rukou Lipšica a Radičovej

Poslanci vládnej strany Smer-SD si pred dnešnou voľbou predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) vyberali medzi niekdajšou pravou rukou Daniela Lipšica (Maroš Žilinka bol jeho štátnym tajomníkom) a niekdajšou pravou rukou Ivety Radičovej (Karol Mitrík bol za jej vlády šéfom SIS). Takto zhodnotil dnešnú voľbu podpredseda NR SR a podpredseda poslaneckého klubu Smeru-SD Miroslav Číž s tým, že poslanci vládnej strany si museli vybrať.

"Boli sme pred voľbou, koho z týchto dvoch zvoliť. Je to istý unikát, zvolili sme šéfa tajnej služby predchádzajúcej vlády," priznal Číž. Podľa jeho slov je totiž ťažké hovoriť o legitimite opozície, ktorú reprezentujú ľudia ako Igor Matovič (OĽaNO), Daniel Lipšic (NOVA) či Ľubomír Galko (SaS), preto Smer-SD zvolil Mitríka. S nomináciou Žilinku prišlo KDH, zvyšok opozície sa následne pridal.

Búrlivá diskusia v parlamente

V sále sa poslanci včera hádali. Trojica Frešo, Kvasnička a Kuffa si obhajovali svojich vlastných kandidátov. Za to im kolegovia z opozície, nadávali im a prosili ich, aby svojich kandidátov stiahli. Neurobili tak, za čo ich pochválili smeráci. "Opozícia sa hrá na demokratov a vlastné demokratické návrhy svojich poslancov kritizujú. Je to dosť smiešne, ako si tu opozícia nakladá vzájomne," povedal na adresu opozície poslanec Smeru Martvoň.

"Čo za prostosti tu rozprávate?" povedal Galko na adresu Kvasničku a jeho obhajoby vlastného kandidáta. Igor Matovič trojicu opozičníkov označil za kolaborantov a nazval ich "štrajkokazmi či kolaborantmi so zlepencov parazitov, ktorí nám dnes vládnu." Alojz Přidal nepovažoval kandidátov okrem Žilinku za opozičných. "Kandidáti Crkoňová a Mitrík sú takí kandidáti opozície ako som ja sovietsky astronaut!", vyhlásil poslanec KDH Alojz Přidal.

Najaktívnejší poslanec za Smer bol Anton Martvoň. Ten sa smial kolegom, že tých, ktorí nepodporili Žilinku. "Vy tomu Frešovi nakladáte ako malému decku za to, že si navrhol vlastného kandidáta, to je nádhera," kričal na opozíciu Martvoň.

Včera to nestihli

Voľbu predsedu NKÚ o 17:00 parlament nestihol. Do rozpravy sa písomne prihlásilo veľa poslancov. Na návrh predsedu parlamentu Petra Pellegriniho poslanci odhlasovali, že včera o 17. hodine nehlasovali za nového šéfa NKÚ, hlasovalo za to 92 poslancov. Procedurálnym návrhom to chcel zmeniť Alojz Hlina, ale neprešlo mu to. Včera teda poslanci rokovali do 21. hodiny a hlasovať sa bude dnes o 11. hodine.

Traja kandidáti

V hre boli tri mená. KDH a ďalšie opozičné strany navrhli ako kandidáta prokurátora a bývalého štátneho tajomníka rezortu vnútra za Daniela Lipšica Maroša Žilinku, pod jeho nomináciu sa podpísalo šesťdesiat opozičných poslancov.

Poslanec za SDKÚ-DS Pavol Frešo navrhol niekdajšieho primátora Spišskej Novej Vsi, exposlanca SDKÚ-DS a bývalého šéfa SIS Karola Mitríka a Marián Kvasnička (KDH) a Štefan Kuffa (OĽaNO) nominovali bývalú kvestorku Univerzity Palackého v Olomouci a exšéfku služobného úradu ministerstva školstva za Dušana Čaploviča a Petra Pellegriniho Henrietu Crkoňovú.

ŽIVOTOPIS: Karol Mitrík

Ing. Karol Mitrík sa narodil 23. októbra 1946 v Spišskej Novej Vsi. Vyštudoval Strednú poľnohospodársku technickú školu v Spišskej Novej Vsi a Agronomickú fakultu Vysokej školy poľnohospodárskej v Nitre. Absolvoval kurz efektívneho manažmentu na City University Bratislava a v Spojených štátoch amerických študoval odbor fungovanie verejnej správy a jej vplyv na vytváranie pracovných miest.

Od roku 1968 do roku 1989 bol Karol Mitrík prevádzkovým technikom v Štátnom majetku Spišská Nová Ves, š.p., neskôr bol predsedom poľnohospodárskeho družstva Iliašovce. V rokoch 1991 až 2006 predstaviteľ miestnej samosprávy v Spišskej Novej Vsi - zástupca primátora, prednosta mestského úradu, od roku 1994 primátor mesta. V tom čase bol aj predsedom predstavenstva tepelného podniku Spišskej Novej Vsi Emkobel, členom predstavenstva mestského hotela Metropol a členom valného zhromaždenia Lesy mesta.

V rokoch 2002 až 2006 poslanec Národnej rady (NR) SR za stranu Slovenskú demokratickú a kresťanskú úniu (SDKÚ) - člen výboru pre verejnú správu, osobitného kontrolného výboru pre kontrolu SIS a výboru pre kontrolu použitia informačno-technických pomôcok. V rokoch 2006 až 2010 poslanec mestského zastupiteľstva v Spišskej Novej Vsi, v roku 2010 sa stal aj konateľom spoločnosti DND Trade.

V rokoch 1994 až 2002 bol Karol Mitrík členom rady Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS), predsedom regionálneho združenia miest a obcí Spiša a prvým viceprezidentom Únie miest a obcí Slovenska (ÚMS). V rokoch 1993 až 2000 bol členom výkonnej rady Hokejového klubu Spišskej Novej Vsi, bol aj jeho prezidentom. Dlhoročný člen Jazdeckého oddielu Sláva Spišská Nová Ves, bol aj členom Rotary klubu. Medzi jeho záujmy patrí cestovanie, šport a verejné dianie.

V auguste 2010 sa stal Karol Mitrík riaditeľom Slovenskej informačnej služby (SIS), v tejto funkcii pôsobil do mája 2012.
Karola Mitríka 20. mája 2015 zvolila Národná rada (NR) SR za predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ). Parlament ho zvolil v tajných voľbách. Sedemročné funkčné obdobie začne Mitríkovi plynúť 21. mája 2015. Za kandidáta na predsedu NKÚ ho navrhol poslanec za SDKÚ-DS Pavol Frešo. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu