Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Lipšic: Všetky dlhy Váhostavu sú kryté majetkom, netreba ich škrtať

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Všetky dlhy stavebnej spoločnosti Váhostav-SK sú kryté majetkom firmy. Spoločnosť tak nemusí svoje záväzky škrtať, stačí len upraviť lehoty ich splatnosti a postupne ich uhrádzať.

Vyhlásil to na dnešnej tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR nezaradený poslanec parlamentu a šéf hnutia Nova Daniel Lipšic spolu s opozičnými kolegami Ľubomírom Galkom (SaS) a Igorom Matovičom (OĽaNO).

"Sú tu ďalšie dôkazy, ktoré preukazujú, že Váhostav-SK robí podvodnú reštrukturalizáciu," myslí si Lipšic. Odvolával sa pri tom na účtovnú závierku spoločnosti z konca minulého roka, ktorá bola zostavená 26. marca tohto roka. Podpísaná je členmi predstavenstva firmy a evidujú sa v nej aktíva, teda majetok spoločnosti vo výške 147 miliónov eur. Záväzky firmy, čiže pasíva, sú vo výške 143 miliónov eur. "To znamená, že má kladné vlastné imanie a nie je v predlžení, čiže všetky záväzky sú stopercentne kryté majetkom Váhostavu-SK," zdôraznil Lipšic.

Ak je teda spoločnosť platobne neschopná, nie je to podľa neho primárna platobná neschopnosť, ale sekundárna. V takom prípade ale Váhostavu-SK stačí len predĺženie splatnosti záväzkov. Nie je však potrebná objemová reštrukturalizácia, ktorá predstavuje škrtanie dlhov a vyplácanie malým firmám a živnostníkom len 15 % z dlhov, upozornil Lipšic.

"Môžu ich uspokojiť vo výške 100 %. Stačí upraviť lehoty splatnosti záväzkov a dosiahnuť tak stav, kedy budú síce neskôr, ale priebežne, uhrádzané všetky pohľadávky veriteľov v plnej výške," dodal poslanec. Ak by sa však schválila reštrukturalizácia firmy tak, ako je momentálne navrhnutá, podľa neho to bude znamenať to, že Váhostav-SK si odpíše približne 100 miliónov eur svojich záväzkov a na druhej strane vykáže 100 miliónov eur zisk, ktorý sa navyše nezdaňuje.

"Táto skutočnosť vyplývajúca z dokumentov Váhostavu-SK dokazuje, že je tu evidentne páchaná trestná činnosť," vyhlásil Lipšic. Pokiaľ vo veľmi krátkom čase nenastanú razantné úkony orgánov činných v trestnom konaní, obáva sa, že táto trestná činnosť je v istom zmysle chránená a posväcovaná predstaviteľmi súčasnej vlády.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu