Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Rozhorčený Poliačik: Niektoré veci zostávajú len na papieri

Martin Poliačik
Martin Poliačik

BRATISLAVA - Slovensko preberá do svojej legislatívy medzinárodné záväzky v oblasti ľudských práv, ich prenášanie do praxe je však podľa poslanca Martina Poliačika (SaS) druhá vec.

"Niektoré veci zostávajú len na papieri," povedal v diskusnej relácii televízie TA3 V politike. Ako príklad spomenul postavenie verejného ochrancu ľudských práv. "Nemal by to byť človek, ktorý je atakovaný zo strany vlády či ministrov. Ak príde na nejaké porušenie ľudských práv, vláda by mala byť súčinná, aby sa odstránilo," vravel. Podľa Poliačika je tiež nedostatočné zabezpečenie úradu ombudsmana. "Postavenie takejto osoby je veľmi dôležité," dodal. S posilnením postavenia úradu ombudsmana súhlasí aj predseda Slovenskej národnej strany Andrej Danko. "Potrebuje svoje zázemie, prístup na rokovanie vlády," hovoril Danko. Upozornil však, že verejný ochranca práv nemôže politicky vstupovať do procesov.

V stave ľudských práv na Slovensku vníma rezervy aj predsedníčka združenia Fórum života Marcela Dobešová. "Cítime absenciu ochrany ľudského života, ochrany rodiny," povedala. Kritizovala aj formy financovania služieb vo verejnom záujme, podľa nej by mohli tieto služby rôzne mimovládne organizácie viac rozvíjať v prípade lepších podmienok financovania. Politologička Dagmar Horná v televíznej debate poukázala na to, že Slovensko po politických zmenách z roku 1989 nastúpilo rýchlo na cestu demokratizácie a postupnej implementácie ľudsko-právnych záväzkov. "Postupne Slovenská republika začala ašpirovať byť sama skúsenou demokraciou a byť sprostredkovateľom v oblasti ľudských práv aj pre rozvojové krajiny," poznamenala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu