Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nastal čas, hovorí Sulík: Chce odluku cirkvi od štátu

Richard Sulík
Richard Sulík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Nastal čas na otvorenie zmlúv Slovenska s Vatikánom a systémovú odluku cirkvi od štátu. V reakcii na výsledky sobotňajšieho (7. 2.) referenda na to dnes vyzvali predstavitelia strany Sloboda a Solidarita (SaS).

Predseda SaS Richard Sulík na tlačovej konferencii v Liberálnom dome uviedol, že referendum je prehrou pre jeho organizátorov. Podotkol, že účasť bola nižšia ako pri všeľudovom plebiscite, ktorý jeho strana organizovala v roku 2010.

Pre Sulíka z referenda vyplynuli štyri poznatky. Slováci majú podľa neho „dosť rozumu, aby zvážili, za čo sa oplatí hlasovať“. Líder liberálov poukázal ďalej na to, že občania maďarskej národnosti referendum „viac-menej kompletne odignorovali“, rovnako ako aj elity, na rozdiel od politických strán. „Po štvrté sa ukázalo, že vplyv katolíckej cirkvi je výrazne slabší, ako sa všeobecne zdá byť. Toto je tiež dobrá správa a možno naozaj nastal čas na poctivú diskusiu o odluke cirkvi od štátu,“ domnieva sa Sulík.

Podľa poslanca NR SR za SaS Martina Poliačika účasť cirkvi v predreferendovej kampani ukázala, že snaha vnášať do spoločnosti prvky náboženského štátu na Slovensku silnie. Z peňazí všetkých daňovníkov bola financovaná kampaň, v ktorej kňazi vyzývali na účasť v referende a hovorili, ako hlasovať, podotkol Poliačik.

„Sme presvedčení o tom, že aj po tomto referende nastal čas na systémovú odluku cirkvi od štátu. Systémovú preto, že rozprávať sa už iba o finančnej odluke podľa nás nestačí,“ uviedol Poliačik. Okrem financovania zo štátneho rozpočtu majú cirkvi mnohé ďalšie privilégiá, ako napríklad výhody pri platení daní, nárok na peniaze štátu pre cirkevné projekty v sociálnej a iných oblastiach, samostatné pravidlá pre katolícke zbierky, ktoré sú iné ako pre zbierky občianskych združení a podobne, menoval poslanec.

Privilégiá vyplývajú zo zmluvy Slovenska so Svätou stolicou vo Vatikáne. SaS si dala vypracovať právny názor odborníkovi na medzinárodné právo Jakubovi Mačákovi, ktorý učí medzinárodné právo na Univerzite v Exeteri vo Veľkej Británii.

„Bohužiaľ, musíme na základe tohto právneho názoru skonštatovať, že možnosť jednostranne odstúpiť od týchto zmlúv je veľmi malá a blíži sa k nule,“ oznámil poslanec. „Jediná možnosť je vstúpiť do aktívneho rokovania s Vatikánom a tie podmienky, ktoré zvýhodňujú Katolícku cirkev na Slovensku, podľa nás neúmerným spôsobom zmeniť tak, aby sme vrátili podobu Slovenska do podoby občianskeho štátu a občianskej spoločnosti a do podoby liberálnej demokracie,“ doplnil.

Poliačik vysvetlil, že sa budú s pozície opozičnej parlamentnej strany snažiť znovuotvoriť verejnú diskusiu o tejto otázke. „Už len tým, že sa o tom hovorí, že sa spoločnosť viac s témou oboznamuje, tak sa vytvára tlak na zmenu,“ ozrejmil.

„Myslím si, že keď spoločnosť reálne zatlačí na to, že treba vykonať zmeny, tak si viem predstaviť, že by vláda seriózne vstúpila do rokovania so Svätou stolicou a minimálne ten rozsah privilégií, ktoré sú priznané katolíckej cirkvi, sa zúžil tak, aby jeden svetonázor a jeho praktizovanie nestáli nad ostatnými len pre to, že sa katolícka cirkev má možnosť postaviť do pozície zmluvného partnera štátu,“ doplnil.

Krajcer: Vítam, že SaS prehodnocuje postoj k odluke cirkvi od štátu

Poslanec NR SR Daniel Krajcer (nezaradený) víta každú stranu, ktorá prejaví záujem pridať sa k iniciatíve dosiahnuť odluku cirkvi od štátu. Uviedol to dnes s pripomenutím, že túto tému otvoril ešte ako minister kultúry a zaoberal sa ňou aj potom. O potrebe odluky cirkvi od štátu hovorili predstavitelia SaS na dnešnej tlačovej konferencii.

"Oslovil som všetky parlamentné strany a ponúkol som im účasť v pracovnej skupine. Zatiaľ len dve strany neprejavili záujem, a to Smer-SD a SaS. Som preto rád, že SaS prehodnocuje svoj postoj a jej zástupca bude v tejto pracovnej skupine, samozrejme, vítaný," odkázal Krajcer s tým, že ponuka platí, aj keď SaS prišla na dôležitosť tejto témy až po referende.

"Tému odluky cirkvi od štátu som otvoril už pred niekoľkými rokmi ako minister kultúry, absolvoval som viacero stretnutí aj s najvyššími predstaviteľmi cirkví. Ani na jednom z týchto stretnutí môj návrh nebol principiálne odmietnutý," deklaroval Krajcer. Spolu s kolegami zo vznikajúcej strany SKOK tiež rozbieha petičnú akciu s cieľom získať občiansku podporu pre projekt odluky cirkvi od štátu a odluky politických strán od financií štátu. "Hneď v prvý deň sme získali niekoľko tisíc podpisov," dodal Krajcer.

Richard Sulík a Martin Poliačik (obaja SaS) dnes vyhlásili, že nastal čas na otvorenie zmlúv Slovenska s Vatikánom a systémovú odluku cirkvi od štátu. Pre Sulíka z referenda vyplynul aj poznatok, že vplyv katolíckej cirkvi je výrazne slabší, ako sa všeobecne zdá byť. "Toto je tiež dobrá správa a možno naozaj nastal čas na poctivú diskusiu o odluke cirkvi od štátu," domnieva sa.

Poliačik upozornil, že okrem financovania zo štátneho rozpočtu majú cirkvi mnohé ďalšie privilégiá, ako napríklad výhody pri platení daní, nárok na peniaze štátu pre cirkevné projekty v sociálnej a iných oblastiach či samostatné pravidlá pre katolícke zbierky, ktoré sú iné ako pre zbierky občianskych združení. Privilégiá vyplývajú zo zmluvy Slovenska so Svätou stolicou vo Vatikáne. "Jediná možnosť je vstúpiť do aktívneho rokovania s Vatikánom a tie podmienky, ktoré zvýhodňujú Katolícku cirkev na Slovensku, podľa nás neúmerným spôsobom, zmeniť tak, aby sme vrátili podobu Slovenska do podoby občianskeho štátu a občianskej spoločnosti a do podoby liberálnej demokracie," doplnil Poliačik.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu