Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Kaliňák: Zmena kvóra pri referende by znamenala, že menšina rozhodne o väčšine

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Zníženie kvóra pri referende zo súčasných 50 percent by znamenalo, že o väčšine môže rozhodnúť menšina. Počas dnešnej parlamentnej Hodiny otázok na to upozornil minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD).

Vicepremiér odpovedal na otázku Miroslava Kadúca (OĽaNO), ktorého zaujímalo, či Kaliňák považuje právnu úpravu referenda za dostatočnú s ohľadom na postavenie občanov SR. "Občania sú zdrojom moci, je preto prirodzené, aby väčšina občanov rozhodovala o ďalšom osude, nie menšina. Môžme znížiť kvórum na 10 percent, ale potom sa môže stať, že päť percent ľudí rozhodne o zvyšných 95," upozornil Kaliňák.

Minister vnútra je presvedčený, že súčasné kvórum nie je samoúčelné a je zavedené na to, aby bola vzorka adekvátna. "Na žiadne z čísel, ktoré v poslednom čase padajú, neexistuje dôvod, že to je už ten počet ľudí, ktorý má právo zmeniť život všetkých ostatných," povedal s tým, že podmienka platnosti referenda, teda účasť nadpolovičnej väčšiny obyvateľov s právom voliť, je logická, lebo rozhodovať má väčšina.

Priestor na úpravu však Kaliňák vidí v tom, že dnes nie je úplne jasný ďalší postup v prípade, ak je referendum úspešné. "Píše sa, že výsledok referenda sa rešpektuje, na druhej strane každý poslanec hlasuje podľa svojho vedomia a svedomia. Skôr je teda potrebné zamyslieť nad tým, ako precizovať jednotlivé ustanovenia o úspešnom referende, aby občania vedeli, že ak toto spravím, takýto bude garantovaný následok. Dnes to mnohí nevedia," povedal.

 Kaliňák zároveň vyzval politikov, aby sa zamysleli nad spôsobom, ako referendum pred občanmi zatraktívniť. "Nemali by sme ľudí odrádzať od účasti," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu