Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

SNS: V eurovoľbách stačilo 13 percent voličov, v referende je málo aj 21 percent

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Účasť voličov na referende neprekročila zákonnú 50-percentnú hranicu, a preto je neplatné.

"Demokraticky zmýšľajúci občan sa však prirodzene zamyslí nad tým, ako je možné, že v referende jednoznačne vyjadrený názor viac ako 21 percent slovenských voličov nezakladá pre budúcnosť krajiny žiadne dôsledky?" opýtal sa vo vyhlásení prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška.

Dodal, že komunita gejov a lesieb "jasá" nad skutočnosťou, že referendum nebolo platné, je však otázne, či sú legislatívne pravidlá pre konanie referenda nastavené správne. "Veď do Bruselu sme nedávno vyslali europoslancov, ktorých neprišlo voliť ani mizerných 13,1 percenta oprávnených voličov. Napriek tomu bolo ich zvolenie vyhlásené za platné a Monika Flašíková Beňová, Pál Csáky či Richard Sulík v mene našich občanov legitímne reprezentujú Slovensko v Európskom parlamente," upozornil. 

"Rovnako v nedávnych voľbách do samosprávnych krajov nebola priemerná účasť ani 19 percent a aj voľba Zdenka Trebuľu pri účasti 12,21 percent voličov bola uznaná za platnú," dodal prvý podpredseda SNS.  "Nechcem spochybňovať mandáty vážených europoslancov, predsedu Košického samosprávneho kraja či nebodaj iných volených predstaviteľov verejnej správy. Ale referenda o rodine sa zúčastnilo viac oprávnených voličov, ako pri ich zvolení. Takmer milión slovenských oprávnených voličov odpovedalo na otázky Aliancie za rodinu trikrát 'áno'," konštatuje Paška.

Tvrdí, že podmienka dosiahnuť pri referende 50-percentnú účasť oprávnených voličov na to, aby jeho výsledky boli platné, je "výsmechom nielen priamej demokracii, ale aj rozhodovacím právam občanov". "Veď v neďalekom Švajčiarsku by verejnosť politikov, požadujúcich splnenie takejto nehoráznej podmienky pre uznanie platnosti jej mienky vyjadrenej v plebiscite, okamžite vyprášila z nezaslúžených postov. Nedovolila by im viac v parlamente kupčiť s názormi, o ktorých si občania vedia bez obmedzení "kvórom" rozhodnúť priamo sami," vyhlásil Paška s tým, že po parlamentných voľbách v roku 2016 bude potrebné legislatívnu úpravu

K hlasovacím referendovým urnám prišlo 7. februára 21,41 percenta oprávnených voličov, všeľudové hlasovanie je tak neplatné, informovala Ústredná komisia pre referendum (UKR). Aby bol plebiscit platný, musela by prísť hlasovať nadpolovičná väčšina všetkých oprávnených voličov. V sobotu (7. 2.) sa na ňom zúčastnilo 944.674 občanov, ktorí odovzdali 944.209 hlasovacích lístkov, z toho bolo 6074 neplatných. Celkovo je v zozname oprávnených voličov zapísaných 4.411.529 ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu