Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Hlina: Ak referendum iniciuje politická strana, mala by naň finančne prispieť

Alojz Hlina
Alojz Hlina (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Ak bude v budúcnosti politická strana iniciovať referendum a zafinancuje si zber potrebných podpisov, musí sa čiastočne podieľať aj na nákladoch, ktoré si plebiscit vyžaduje.

Navrhne to poslanec NR SR Alojz Hlina (nezaradený) s tým, že ak by bolo takéto referendum úspešné, strana by zaplatila 1,5 milióna eur, ak by bolo neúspešné, stálo by ju to tri milióny eur. Náklady štátu na referendum v súčasnosti presahujú šesť miliónov eur.

Hlina takúto zmenu zákona pripravuje a predloží ju do parlamentu na najbližšiu schôdzu. Domnieva sa totiž, že sa inštitút referenda začína zneužívať a jeho iniciovanie sa zrejme stane módou. Priestor na zneužitie vidí Hlina aj v návrhoch, aby sa iniciované referendum vždy konalo v deň parlamentných volieb. Zneužiť sa to takto podľa Hlinu chystá OĽaNO, ktoré chce vo svojom avizovanom referende "klásť populistické otázky". "Štát im takto zaplatí kampaň za 6,5 milióna eur," odkázal Hlina na dnešnej tlačovej konferencii s tým, že OĽaNO prehlási referendové otázky za svoj volebný program, ktorý tak bude k dispozícii v každej volebnej miestnosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu